WHO je v pozoru. Objevilo se nové ohnisko viru, jehož úmrtnost je až 88 %

Kvůli novému ohnisku viru marburg v Rovníkové Guineji WHO zasedla v úterý odpoledne na mimořádné schůzi, kde odborníci diskutovali o situaci v zemi a také vývoji vakcín. V současnosti totiž na toto nebezpečné onemocnění, které má podle WHO úmrtnost až 88 %, neexistuje účinný lék nebo preventivní očkování.

První výskyt smrtícího viru Rovníková Guinea potvrdila v pondělí – předběžné výsledky testů vyšly pozitivně u devíti mrtvých lidí v západní provincii Kié-Ntem, uvádí WHO v tiskové zprávě. Tamní úřady prověřují dalších 16 podezření na nákazu u pacientů, kteří trpí horečkami, únavou, zvracením krve a průjmy. Země s pomocí WHO nasadila v postižených okresech lékařské týmy, které se starají o nemocné a především je izolují od zbytku společnosti.

Na úterní tiskové konferenci po mimořádném zasedání WHO oznámila, že v Rovníkové Guineji zvýší epidemiologický dohled, uvedla agentura Reuters. "Pracujeme na 30denním plánu, v rámci kterého bychom měli být schopni zjistit, jaká konkrétní opatření jsou potřeba," řekl zástupce zdravotnické organizace v Rovníkové Guineji George Ameh.

[chooze:article;value:472757]

​Úřady podle něj v posledních 48 hodinách nezaznamenaly žádná nová podezření. Minulý týden uvalily karanténu na více než 200 lidí a omezily pohyb v provincii Kié-Ntem, kde ohnisko vypuklo.

Virus je známý od roku 1967 a od té doby se objevilo několik ohnisek. Především v Ugandě, Demokratické republice Kongo a Angole. Několik případů bylo zaznamenaných i v Evropě u lidí, kteří si nemoc přivezli z Afriky. V roce 2021 se onemocnění objevilo poprvé v západní Africe, konkrétně v Guineji (psali jsme o tom zde). Největší ohnisko bylo v Angole v letech 2004 až 2005, kdy se virem nakazilo 374 lidí a 329 z nich zemřelo (90 %).

Virus marburg patří do stejné rodiny virů jako ebola. Onemocnění začíná náhlou vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy a malátností. Do sedmi dnů se u většiny pacientů objeví krvácení z tělesných otvorů. Proto se nemoc řadí mezi hemoragické horečky. Nakažení obvykle umírají do týdne.

Zásadní objev ve zdravotnictví. Vědci našli univerzální lék na covid:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.