Přibývá případů černého kašle. V příštích letech budou častější, říká epidemioložka

Zpočátku obyčejný kašel a po čtrnácti dnech dusivé záchvaty. To jsou projevy vysoce nakažlivého černého kašle. Od běžného ho ale nepoznáte. "Ani laik, ani někdy lékaři nedokáží poznat, že se jedná o pertussi, to znamená černý kašel. Na to je vyžadováno speciální PCR vyšetření," objasnil primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Jan Boženský.

Pokud se černý kašel z výsledků stěru sliznice potvrdí, doporučují odborníci izolovat se od ostatních lidí. Především se vyhnout kontaktu s kojenci. Pro ty může mít infekce fatální následky. "V nejtěžších případech se může objevit krvácení do mozku, jsou tam následné komplikace, objevují se sekundární zápaly plic, takže ty děti vyžadují intenzivní terapii," vysvětluje Boženský.

"Epidemie černého kašle se objevují s takovou periodicitou tří, čtyř až šesti let. Lze tedy říct, že před sebou máme roky, kdy je možný vyšší výskyt onemocnění v populaci," varuje epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Kateřina Fabiánová.

[chooze:article;value:475358]

​Odborníci tak doporučují přeočkování, a to především u těch, kteří do kontaktu s kojenci přicházejí nejčastěji. I z toho důvodu funguje v některých nemocnicích v Česku takzvaná cocoon strategie.

Jednou z nich je i Vítkovická nemocnice v Ostravě. Všichni zdravotníci v místní porodnici jsou proti černému kašli očkováni. A instruují i nastávající maminky. "Hlavním atributem je očkování maminky, která přenese protilátky pomocí pupečníkové krve do těla plodu," vysvětluje Fabiánová.

Podle odborníků je právě očkování matky během těhotenství pro dítě nejlepší. Doporučuje se od 27. týdne. Jen zhruba jedno procento rodiček je v porodnicích na černý kašel očkovaných.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.