Mnoho dětí se nedostane na střední školy. Oborníci radí, jak postupovat dál

Letos bude u přijímaček na střední školy mimořádný přetlak. Z devátých tříd letos vyjde o 11 tisíc dětí víc než v roce předchozím. Přihlášky si v prvním kole mohou podat na dvě školy nebo obory. Na výběr budou mít z více než 1 300 škol.

"Z taktických důvodů je dobré vždycky zvolit jednu školu, která má větší převis, která je ta vytoužená, ale vybrat si ještě jednu školu, kde ta šance na přijetí je ještě reálně vysoká," radí předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Pokud žák neuspěje u přijímacího řízení, je možné ještě využít odvolání. Reálně ale mají šanci jen žáci nacházející se do 10. místa pod čarou. Další možností je pak případné druhé kolo. Tam už je počet přihlášek neomezený. Podle Zajíčka je ale takových škol, které vyhlásí druhé kolo a zároveň jde o školy kvalitní, méně.

[chooze:article;value:490006]

"Po prvním kole města často zveřejňují seznamy škol, kde je ještě místo, a často se mezi nimi nachází i gymnázia, která jsou ale třeba na průmyslových nebo hotelových školách," dodává pak analytik Informačního centra o vzdělávání EDUin Jan Zeman.

Školy, které neobsadí všechna volná místa v prvních dvou kolech, pak můžou vypsat ještě další. "Ve chvíli, kdy škola ještě není naplněná ve druhém kole, tak může vyhlásit třetí, čtvrté, páté, i když tam už se to potom spíš řeší individuálně," vysvětluje Zajíček.

[chooze:article;value:489591]

Rodiče nepřijatých žáků se v zoufalství často snaží školy znovu kontaktovat. Podle Zajíčka je to ale zbytečně. "Já říkám rodičům, že není žádná tragédie, když vaše dítě, které chtělo studovat původně maturitní obor, se půjde na rok učit třeba vařit a za rok to zkusí znovu," říká ředitelka Střední školy profesora Zdeňka Matějíčka v Ostravě-Porubě Ivana Jírů.

Psychologové radí děti na případný neúspěch připravovat. Rodiče by zase neměli být přehnaně ambiciózní. "V tuto chvíli je to opravdu apel na rodiče, aby děti nepřeceňovali. Mám spoustu klientů, kdy ti rodiče mají trochu nadsazené představy o svých dětech a jsou v tom třeba jejich nesplněné sny," zdůrazňuje ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.