Maminka potřebuje postiženého chlapce odvézt vlakem. Dopravce je odmítl

Paní Markéta Řezáčová má čtyřletého synka, který je upoutaný na invalidní vozík. Chlapec ve čtvrtek s maminkou a babičkou odlétá na dovolenou, a aby rodina stihla svůj let, musí do Prahy vyrazit hned prvním vlakem, který z Brna odjíždí ve tři hodiny ráno.

Už minulý týden proto maminka u Českých drah objednala přepravu vozíčkáře. Dopravce ji ale zamítl. "Ve vlaku nelze realizovat přepravu cestujících na vozíku," znělo zdůvodnění, které žena obdržela. "Ozvali se nám, znovu vytvořili objednávku na tu službu, pak ji znovu zamítli s tím, že ten vozík tam neprojede. Ve tři ráno je vypravený vlak, ve kterém jsou dva vagóny uzpůsobené pro přepravu kol, ale nesmí tam být vozík," postěžovala si paní Řezáčová redakci TN.cz. 

[chooze:article;value:445051]

​České dráhy potvrdily, že daný spoj není bezbariérový. "Vlak má starší soupravu a není v něm zatím zařazen vůz pro přepravu osob na vozíku. Tito cestující potřebují speciální vagóny, aby se do vlaku dostali. Musí mít např. širší dveře, širší chodbu, speciální prostor pro pohyb a umístění vozíku, speciální toaletu atd.," vysvětlil mluvčí podniku Petr Šťáhlavský.

Do vlaku svépomocí

První bezbariérový vlak ale z Brna do Prahy vyráží až v půl páté ráno. Na letiště by se tak rodina nedostala včas. "Jsem racionálně uvažující člověk, vím, že je to těžké a celý svět se nezmění kvůli jednomu vozíčkáři, ale naštvalo nás to," posteskla si maminka. Na dovolenou přesto vyrazí.

"Zkomplikuje nám to tu cestu, to dítě si tam musíme vysadit samy. Tím, že je to dětský vozík, tak podle mých informací uličkou ve vlaku projede. Nikdo nám teda nepomůže, takže musíme to dítě zvednout, vynést ho do vlaku, někde ho položit, protože nestojí. Pak vzít vozík, podat si ho po schodech. Nemáme možnost jet autem, nemůže nás tam nikdo odvézt," popsala budoucí cestu paní Markéta.

"Je to prostě blbý, ten život s vozíčkářem je hrozný. Chci jet jednou vlakem, ale stejně nemůžu. Používám pojem ‘falešná tolerance‘. Všichni tolerujeme vozíčkáře a různá onemocnění, ale reálně se pro to nic nedělá. Takhle to vidím jako matka, která má X zkušeností se školkami a dalšími problémy," zakončila naštvaná maminka.

[chooze:article;value:467867]

Pomalý posun vpřed

Problematika bezbariérových spojů se v Česku řeší už řadu let. Před třemi lety kvůli tomu nezisková organizace Asistence vytvořila výzvu Vlakem bez bariér, která byla určena vládě. Požadovala v ní vytvoření "koncepce celkového odstranění bariér při cestování vlakem s jasně určenými termíny dokončení".

Podle ředitele Asistence Erika Čipery se situace od té doby trochu zlepšila, posun je ale pomalý. "S dostupností vlakové dopravy se to sice postupně zlepšuje, ale rozhodně to nestačí těm potřebám, které tu jsou. Proto hodně lidí ani necestuje těmi vlaky," řekl redakci TN.cz Čipera.

Změna je podle něj závislá především na krocích vlády. Ta pro období let 2021–2025 přijala Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Jeho součástí je například sledovat situaci ohledně bezbariérové dopravy v krajích a při zjištění nedostatků jim doporučit řešení, které by vedlo ke zlepšení.

Co se týče konkrétně Českých drah, aktuálně mají podle mluvčího přes šest tisíc bezbariérových spojů a letos se jejich počet zvýší o zhruba 800. "V letošním roce rozšíříme plošně bezbariérové vlaky například na Vysočině, v Jihomoravském a Olomouckém kraji," přislíbil.

Nejen s vlaky mají vozíčkáři problém. Kvůli nepovedené rekonstrukci před dvěma lety se nemohli dostat přes náměstí v Praze 12:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.