Jednání europoslanců o průmyslu narušili Kurdové. Házeli po nich letáky

Těsně před poledním hlasováním o podpoře průmyslu narušila jednání Evropského parlamentu skupina kurdských aktivistů, která vnikla na tribunu jednacího sálu. "Kurdští demonstranti vyzývají k propuštění Abdullaha Öcalana a na předsedkyni házejí letáky," okomentoval situaci mluvčí Evropského parlamentu Emannuel Foulon.

Demonstranti se ale nejspíš spletli. Místo na jednání Evropského parlamentu prý chtěli vtrhnout na jednání Evropské rady. Ta ale zasedá v Bruselu vzdáleném pět set kilometrů. Jednání europoslanců o podpoře průmyslu v celé Evropské unii, nejen v bohatých státech, které ho mohou dotovat z vlastní kapsy, tak mohlo pokračovat dál.

[chooze:article;value:490210]

"Česká republika se svými rozpočtovými možnostmi nikdy nebude moci konkurovat takhle masivní podpoře například Německa. K čemu dochází? Nerovné podmínky na vnitřním trhu," myslí si europoslankyně za ANO Dita Charanzová.

"Je to hledání určité rovnováhy mezi tím, abychom k nám dostali další firmy, a tím, aby ty firmy nesměřovaly pouze do těch bohatých částí Evropské unie. To bych řekl, že je ten hlavní politický úkol," říká pak její kolega za TOP 09 Luděk Niedermayer.

[chooze:article;value:489985]

Evropský parlament proto navrhuje zavedení jednotného fondu, ze kterého by mohly proudit peníze do průmyslu spravedlivě napříč členskými státy. Jenže názory na takový krok se různí a některé frakce se zdráhají ho podpořit.

"Ta rezoluce je jako vánoční stromeček – najdete pod ním vše. A myslím, že by nás mohla dostat do problémů. Proto ji jako nejsilnější frakce v Evropském parlamentu nepodpoříme," prohlásil předseda evropských lidovců Christian Ehler.

Europoslanci nyní k rezoluci dávají dohromady pozměňovací návrhy. O těch by měli hlasovat ve čtvrtek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.