Cyklon a zemětřesení. Nový Zéland pustoší přírodní katastrofy

Cyklon si vyžádal čtyři oběti včetně jednoho dítěte, informoval ve středu web nzherald.co.nz. Policisté se navíc obávají, že počet mrtvých ještě naroste. Evakuovat museli přes deset tisíc lidí.

Dva lidé zemřeli kvůli sesuvům půdy, dva se utopili při záplavách, které cyklon způsobil. To se týká i dítěte, které záchranáři našli ve středu. Jeho věk ale zatím není známý, upozornil web stanice Sky News.

Nejhůře je postižená oblast Hawke’s Bay na Severním ostrově. Evakuace a sesuvy půdy ale hlásí i v největších městech Wellington a Auckland.

[chooze:article;value:489918]

Na obou ostrovech ve středu navíc pocítili zemětřesení o síle 6,1 magnituda, uvedla agentura Reuters. Nahlásilo ho přes 70 tisíc obyvatel země. Podle dosavadních informací kvůli zemětřesení nikdo nezemřel. 

Zemětřesení se podle seismické služby Geonet odehrálo v hloubce 48 kilometrů pod Cookovým průlivem, který odděluje Severní a Jižní ostrov. Hlavní město Wellington je na jižní části Severního ostrova. Kromě následků cyklonu tam tak musí řešit i zemětřesení. 

[chooze:article;value:489973]

"Už teď prožíváme období plné stresu, dávejte pozor na sebe i lidi kolem sebe," sdělila na facebooku novozélandská civilní obrana. "Bylo to, jako by okolo domu projel nákladní vlak," popsal zemětřesení David Huxton, který žije na jihu Severního ostrova, pro web nzherald.co.nz.

Vláda Chrise Hipkinse potřetí v historii vyhlásila výjimečný stav. Ten má trvat sedm dní.

[chooze:gallery;value:30396]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.