Američané označili balón za létající talíř už ve 40. letech. Tajili špionážní projekt

UFO (neidentifikovaný létající objekt) je cokoliv, co létá ve vzduchu a co se nám nepovedlo rozpoznat. Může jít o optický klam, letadlo a teoreticky i o mimozemšťany. Právě třetí zmiňovaná skupina byla tak dlouho s tímto fenoménem spojována, až mezi výrazy UFO a mimozemšťané přestali někteří lidé dělat rozdíly.

Podobně to bylo i u dodnes asi nejslavnějšího ufologického případu, takzvaného roswellského incidentu, který byl, stejně jako současná pozorování UFO, úzce spojen se špionážními balóny.

Tento incident se odehrál v létě roku 1947 u města Roswell v Novém Mexiku na jihu USA. Tamní farmář W. W. Brazel našel na svém pozemku trosky neznámého zařízení, což nahlásil tamnímu šerifovi. A ten zase armádě.

[chooze:article;value:488305]

Brazel netušil, že objevili pozůstatky přísně tajného vojenského projektu, a trosky považoval za zbytky létajícího talíře, o kterých v té době s oblibou psala média. Informace o talíři navíc vzápětí novinám potvrdila také armáda.

"Zpravodajský důstojník 509. bombardovací skupiny z roswellského vojenského letiště dnes v poledne oznámil, že armáda získala létající talíř," oznámil regionální odpoledník Roswell Daily Record, od kterého informaci převzala další média.

Armáda později zprávu dementovala s tím, že šlo o meteorologický balón. Informace si ale mezitím začala žít vlastním životem.

[chooze:article;value:489685]

"Očividně bylo z pohledu letectva lepší tvrdit, že muži našli havarovanou kosmickou loď, než aby řeklo pravdu," okomentoval vyjádření o létajícím talíři bývalý kurátor amerického Národního muzea letectví a kosmonautiky Roger Launius v rozhovoru pro webový magazín instituce.

To, co se důstojníci letectva snažili utajit, byl přísně tajný projekt Mogul. Armádní špionážní program, který měl s pomocí citlivých mikrofonů zavěšených na stratosférických balónech odhalit, zda tehdejší Sovětský svaz netestuje (a tedy nezískal) jaderné zbraně.

Za "mimozemský" vzhled trosek mohly nejen rozbité přístroje, ale také radarový odražeč potažený hliníkovou fólií a lepicí páska s abstraktními květinovými motivy, které nálezce omylem považoval za mimozemské hieroglyfy.

[chooze:article;value:489831]

​Stejně jako tehdy nebyly trosky balónu mimozemským plavidlem, nebude "létajícím talířem" ani žádné z nedávno sestřelených zařízení. I když velení americké armády nejdříve spekulace o mimozemských lodích nevyvracelo, později zakročil Bílý dům, který možnost invaze mimozemšťanů vyvrátil. "Nic nenasvědčuje tomu, že by tyto nedávno sestřelené objekty měly nějakou spojitost s mimozemšťany," prohlásila podle agentury Reuters mluvčí prezidenta Karine Jean-Pierrová.

"Zdá se, že jde o nějaké špionážní hry. Jak mezi USA a Čínou, tak mezi USA a Ruskem," myslí si pak vojenský publicista Jiří Vojáček. "I to sestřelení balónu stíhačkou F-22, nejmodernější americkou stíhačkou, byla taková hra pro média, protože kdyby Američané chtěli, mohli ten balón sestřelit například z nějaké lodi," dodal.

[chooze:gallery;value:30394]

​Že balóny mohou mít ve vojenské sféře zajímavé využití, dokazuje například plánovaný český armádní program pseudosatelitu STRATOM. Mělo by jít o stratosférický balón, který by ve výšce asi 25 km nad zemí získával průzkumné fotografie pro armádu nebo by pomáhal například při zjišťování rozsahu přírodních katastrof.

Nad USA a Kanadou se objevily létající objekty. Dle Vojáčka jde zřejmě o špionáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.