Přichází výrazné oteplení. Neobejdeme se ale bez deštníků. PŘEDPOVĚĎ

Valentýnský týden bude teplotně nadprůměrný, v místech, kde se nízká oblačnost protrhá hned po ránu, i velmi výrazně. Do čtvrtka bude počasí u nás pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, jejíž střed se bude z Evropy střední přesouvat k východu. Němci tuto oblast vysokého tlaku vzduchu nazvali Feuka. Konec týdne přinese přechody frontálních systémů a větrné počasí. Nárazy větru se budou pohybovat i v nížinách kolem 55 km/h.

Sv. Valentýnek, jara tatínek

Počasí do čtvrtka bude psát hodně podobný scénář – v noci a po ránu musíme na většině území počítat s nízkou oblačností, ta se bude během dne rozpouštět místy na jasno až polojasno. Po ránu se mohou ojediněle tvořit i mrznoucí mlhy. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat mrholení. Kvůli nízké oblačnosti a mlhám pozor na sníženou dohlednost.

V pondělí ráno očekáváme mlhy nebo nízkou oblačnost, postupně od jihozápadu polojasno nebo jasno. Ojediněle se mlhy udrží po celý den. Večer se budou mlhy opět tvořit. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností bude chladněji – mezi 3 až 4 °C. V úterý bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji. Ve středu bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

​Ve čtvrtek začneme hledat deštníky

Ve čtvrtek bude po ránu místy nízká oblačnost, během dne polojasno nebo jasno. Večer začne od severozápadu oblačnosti přibývat. Noční teploty 2 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji. V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. A bude větrno.

[chooze:article;value:489375]

​Víkendové teploty zůstanou vysoko

I přes to, že i víkendové odpolední teploty budou stoupat až na 10 °C, pocitovou teplotu bude snižovat vítr. Převládat bude oblačno, přechodně až polojasno, místy musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor i se sněhovými. Ranní teploty budou zůstávat nad bodem mrazu, odpolední se zastaví mezi 5 až 10 °C.

Probouzet se může začít jarní únava

S prvními jarními paprsky mnozí z nás začínají více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie. To vše patří k jarní únavě. Za prvé za to může nárůst venkovních teplot vzduchu, na které naše tělo reaguje rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním. A za druhé, na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž.

O vývoji teplot se více dozvíte v rozhovoru:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.