Chlapec se v Praze propadl do rybníka. Zachránili ho až hasiči

Až doprostřed rybníka se v pondělí v podvečer vydal náctiletý mladík v pražských Stodůlkách. Led ho ale neudržel a mladý muž se propadl do ledové vody. Naštěstí se mu ale podařilo zachytit se okraje ledu, nehrozilo mu tak okamžité utopení.

"Hasiči ve speciálních oblecích pro pohyb na vodě se k mladíkovi připlazili, zajistili ho a s pomocí lana ho vytáhli," popsal záchrannou operaci mluvčí pražských hasičů Martin Kafka. Podchlazeného mladíka následně hasiči předali zdravotníkům.

[chooze:article;value:489501]

"Chlapec naštěstí netonul. Pouze se probořil ledem, takže byl podchlazený, ale celou dobu byl hlavou nad hladinou. Není ani zraněný," doplnila k případu mluvčí pražské záchranky Jana Poštová s tím, že její kolegové chlapce převezli na vyšetření do motolské fakultní nemocnice.

"Proto, aby byl led bezpečný, platí, že musí trvale mrznout 10 dnů v kuse a tloušťka ledu musí dosáhnout alespoň 10 cm, na bruslení 15 cm," připomíná meteoroložka Dagmar Honsová. "Navíc rybník zamrzá od kraje, což bývá zrádné. Na břehu se nám může zdát, že je voda dostatečně zamrzlá, ale dále od břehu to tak být nemusí. Je tedy velmi obtížné zjistit, jestli už je led opravdu bezpečný," dodala.

[chooze:gallery;value:30366]

Podobná nehoda se stala také v Ostrově na Karlovarsku. Při venčení psa se tam v pondělí propadla pod led dívka. Byla zhruba 60 metrů od břehu. "Dívku se podařilo dostat do člunu a vytáhnout na břeh. Při zásahu se do ledu probořili téměř všichni zasahující hasiči," dodal k zásahu mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Dívku si pak převzali záchranáři.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.