Firmy se předhání v lákání zaměstnanců. Hitem je čtyřdenní pracovní týden

Je to nejspíš sen každého zaměstnance. Za stejný plat víkend, který trvá tři dny. Mezi nabídkami práce je to momentálně jedno z největších lákadel. Volné pátky má od února třeba pan Jiřík, který pracuje v Brně.

"Mám pocit, že teď můžu stíhat všechno. Rodinu, koníčky, zábavu. Já jsem nadšený," raduje se pan Jiřík. Firma, ve které je zaměstnán, vyvíjí technologie na rozpoznávání řeči, a k tomu potřebuje tým špičkových odborníků. Zkrácení pracovního týdne bylo pro ně hlavně odměnou.

[chooze:article;value:487989]

"Hledali jsme způsob, jak zlepšit život našich zaměstnanců, a tohle se ukázalo jako velmi důležité," prozradil výkonný ředitel společnosti Phoexia Radovan Musil. Zaměstnanci mají za sebou první zkrácený týden a potvrzují, že ve firmě stoupla produktivita. S vidinou volného pátku se prý lépe pracuje.

Čtyřdenní pracovní týden už zavádí řada zemí v Evropě, například Švédsko, Belgie nebo Island. V Česku se přidávají hlavně firmy z finančního a IT sektoru. "Naše babičky pracovaly šest dní, naši rodiče pět a my budeme pracovat čtyři," sdělila ředitelka Phonexie pro strategii Zuzana Roznosová.

Kratší pracovní týden patří mezi největší lákadla na trhu práce a firmy ho zavádějí i proto, aby přitáhly nové zaměstnance. Třeba vývojáře si firmy často přeplácejí. "Tam se dneska platy pohybují od padesáti do osmdesáti tisíc," přiznal ředitel lidských zdrojů firmy Y Soft Jaroslav Bělehrad. Přestože Česko vstupuje do období recese, nezaměstnanost se stále drží pod čtyřmi procenty.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.