V Krkonoších spadly tři velké laviny. Horská služba před nimi varuje

"Pád tří velkých lavin zaznamenali před několika dny krkonošští lavinoví preventisté a jejich spolupracovníci. Laviny se utrhly během nevlídného počasí někdy ke konci minulého týdne v období od 2. do 5. února 2023. Dvě z nich se uvolnily v Malé a Velké kotelní jámě. Obě měřily kolem 700 metrů," uvedla horská služba.

Třetí lavina se uvolnila v Obřím dole u Úpské hrany. Ta měřila dokonce přes kilometr. Všechny laviny byly podle horské služby deskového charakteru a měly velký potenciál ničit.

"Obecně platí, že 'velká' lavina může zasypat a zničit auta, poškodit kamiony, zničit malé budovy a polámat několik stromů. Riziko velmi vážných následků pro lyžaře stržené velkou lavinou je velmi vysoké," dodala horská služba.

V Krkonoších a Jeseníkách platí 2. stupeň lavinového nebezpečí, což na pětistupňové škále představuje mírné riziko.

"Na hřebenech Krkonoš je 100 až 150 cm sněhu. Za poslední sněžení napadlo 125 cm nového sněhu v kombinaci se silným západním až severním větrem. Více sněhu je uloženo na závětrných v odtrhových zónách a ve žlabech. Nad pásmem lesa se na severovýchodních až jihozápadních svazích se vlivem větru vytvořily sněhové desky, zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

[chooze:article;value:488445]

Druhý stupeň lavinového nebezpečí platí také v Jeseníkách, kde leží okolo 80 cm sněhu. "Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo mnohem více, místy více než dva metry. Sněhová vrstva je spojena a vykazuje stabilitu. Na návětrných svazích, kde je nižší sněhová vrstva, je možné uvolnění laviny při dodatečném zatížení na starém hranatozrnitém sněhu," uvádí horská služba.

Do úterý platil v Krkonoších i Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí, pak jej horská služba snížila na druhý. Laviny navíc mohou padat v místech, která nejsou obydlená, nezasahují tam běžkařské tratě, sjezdovky ani významné cesty.

Orkán na Sněžce

Velmi silný vítr zasáhl v sobotu ráno nejvyšší českou horu Sněžku. Stanice Poštovna na Sněžce naměřila v 4:24 ráno maximální rychlost 33 metrů za sekundu, tedy 118,8 km/h, což je těsně nad hranicí orkánu, která je 118 km/h. Dopoledne již rychlost větru klesla zhruba na třetinu, přesto kvůli silnému větru nejezdila lanovka z Růžové hory na Sněžku.

Co dělat, když se dostaneme pod lavinu? Podívejte se na rozhovor z konce ledna s mluvčím horské služby v Krkonoších Markem Fryšem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.