Místo skla díra. Na Julii vypadlo za jízdy v rychlíku okno. Vlak s tím jezdil dál

Velmi netradiční pohled čekal na cestující, kteří v sobotu ráno cestovali mezi Plzní a Prahou. Jeden z vagonů vlaku R 774 Berounka totiž za jízdy přišel o jedno ze oken. To vypadlo v Ejpovickém tunelu, jen několik kilometrů od Plzně.

Cestující sedící v kupé, kde okno vypadlo, zažili pořádný šok. "Náš vlak vjel do tunelu a asi za pět vteřin se uvolnilo okno a začalo padat dovnitř kupé. V tu chvíli jsme si všimli, že na okně chybí pryž, která měla vypadnutí zabránit," popsala pro TN.cz dramatické chvíle Julie Šodková, na kterou okno spadlo.

[chooze:article;value:451730]

V kupé cestovala společně s přítelem, který zatáhl za záchrannou brzdu. "Já jsem zůstala v kupé a podpírala sklo, zatímco přítel šel hledat vlakvedoucího. Společně mi pomohli dostat se zpod skla ven. Vlakvedoucí kupé uzamkl a my se přesunuli," dodala Julie.

Vlak po tříminutové přestávce pokračoval v jízdě. Vagon s chybějícím oknem nezůstal stát ani v Praze, kde se celá vlaková souprava obrátila na cestu zpět. I přes chybějící okno vyjel celý vlak zpátky směrem na Plzeň a Klatovy.

Chybějící okno neuniklo čtenáři TN.cz, který si jej povšiml na nástupišti v Praze. "Já jsem jel jen z hlavního nádraží na smíchovské a seděl jsem na opačném konci vlaku, ale když jsem vystoupil, tak jsem koukal, že u posledního vagónu chybí u jednoho kupé okno. Stihl jsem udělat jednu rychlou fotku, pak se vlak rozjel na Beroun. Nechápu, že s tímhle jezdí!" řekl webu TN.cz čtenář Vítězslav, který vlakem z Prahy cestoval.

[chooze:article;value:488853]

Podle Českých drah, které spoj provozují, byla situace pod kontrolou. "Kupé jsme zajistili a zamkli. Vagon jsme následně od vlakové soupravy oddělili na nádraží v Plzni. Dříve to nebylo možné bez velkého zpoždění a komplikací," vysvětlil situaci mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Dráhy znají i příčinu, proč sklo vypadlo. Podle Kubáta je na vině cestující, který strhl nouzové madlo na jednom z oken. Spolu s madlem ze skla utrhl také bezpečnostní folii, kvůli čemuž bylo vysypání okna jen otázkou času. Madlo nad oknem možná cestujícímu připomínalo to u starších modelů, které umožňuje okno stáhnout, v tomto vagónu ale slouží jinak - umožní okenní výplň odstranit, aby z vlaku mohli cestující v případě nouze uniknout.

[chooze:poll;value:e84697d5e8bcd1a505d3853309da6405ff253bf8;layout:tn_nova]

​Otázkou však zůstává, jestli se České dráhy nedopustily chyby, když nechaly vlak s vagónem, kde v jednom kupé chybělo okno, dojet z Plzně do Prahy. Neodstavily ho tam, ale zase se s ním vydaly na více než 100 km dlouhou cestu do Plzně. "V tuto chvíli vám nemohu dát přesnou odpověď, dokud věc neprošetříme s Českými drahami," řekla na dotaz TN.cz mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Žena ve vlaku zaútočila na cestujícího. Bodla ho do nohy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.