Důchodci dostanou od června přidáno! Vláda plánuje upravit systém valorizací

Starobní, vdovské, sirotčí nebo invalidní důchody se dočkají dalšího navýšení, a to už od června letošního roku. "Ten rozptyl může být někde od 750 až zhruba po 1 000 korun," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Od začátku loňského roku půjde už o pátou valorizaci. A to je právě jeden z důvodů, proč začíná být financování důchodů neudržitelné. "Bude to znamenat další zadlužení našich budoucích generací, často ještě nenarozených, protože ve státní kase další peníze nejsou," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:488512]

V roce 2022 byl důchodový systém v minusu o zhruba 25 miliard korun, v letošním roce to podle odhadů ministerstva financí bude o více než 82 miliard. I proto se řeší změna celého valorizačního systému.

"Co se týče úprav systému valorizací penzí, ministr Stanjura opakovaně uvedl, že dvě mimořádné valorizace penzí v roce 2022 ukázaly potřebu parametrických úprav systému," informovalo ministerstvo financí.

Ve hře jsou celkem tři možnosti úpravy systému penzí. U mzdové valorizace by se důchody zvyšovaly stejně rychle jako průměrné nominální mzdy. U cenové valorizace bude výše důchodů záviset na růstu spotřebitelských cen a u té Švýcarské půjde o kombinaci dvou předchozích.

Opozice je ale zásadně proti jakémukoli zásahu, který by ohrozil důchody. "Za hnutí ANO říkám, že je to nepřijatelné. Důchodci jsou lidé, kteří už si nejsou schopni na sebe vydělat, kteří prostě žijí většinou z tohoto důchodu. Navíc jsou to lidé, kteří přispívali celý život do sociálního pojištění a pracovali," uvedla exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:488638]

Přesnou částku, o kolik se při další mimořádné valorizaci důchody zvýší a jakou podobu bude mít nový valorizační systém, bychom se měli dozvědět už v příštím týdnu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.