Češi patří mezi nejtlustější národy. Za poslední roky jsme přibrali tři kila

Během pandemie to vypadalo, že Češi se hromadně chystají na Tour de France. Na kole jezdil každý, kdo měl nohy, a obchody byly téměř vyprodané.

Teď to vypadá, že sportovní vybavení zůstalo ve sklepě a Češi pandemii proseděli u počítače. Každý z nás za poslední roky nabral v průměru tři kila tuku.

Češi se tak pomalu prokousávají ke světovému prvenství. Zatím jsme na evropské špičce a nadváhou trpí už každý pátý. Zhruba třetina z nás vůbec nesportuje.

[chooze:article;value:472118]

​Přibývá i případů morbidně obézních, u kterých už nezabírají žádné diety a musejí v nemocnici podstoupit zmenšení žaludku. V břeclavské nemocnici operovali šestadvacetiletou ženu, která se za poslední roky dopracovala k váze přes 150 kilogramů.

Během hodinového zákroku chirurg odstraní část žaludku a napojí ho znovu na střevo. Obézní pacient se pak cítí zasycený při menší dávce potravy, a to mu může zachránit i život. "Obezita zkracuje život až o deset let," upozorňuje chirurg Michal Čierny.

Extrémně obézních Čechů je už tolik, že si na ně pořizuje speciální výbavu i záchranná služba – lékaři často potřebují při transportu pomoc hasičů.

Odborníci doporučují začít se zdravými návyky už od dětství a řešit obezitu co nejdřív. V dospělosti má za následek řadu onemocnění jako cukrovka, infarkt nebo mrtvice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.