Za výbuch Nord Streamu mohou USA, tvrdí novinář. Spojené státy vinu odmítají

Plynovody Nord Stream, kterými je plyn přepravován z Ruska do Německa, se v září 2022 staly terčem útoku. Hlavním podezřelým z jejich zničení bylo Rusko. Americký novinář Seymour Hersh ale přišel s tvrzením, že jejich odpálení bylo v plánech Spojených států dlouhé měsíce před samotným výbuchem, jak uvedl Hersh na svém webu. Hersh se odkazuje na "nejmenovaný zdroj".

Hlavním tématem debat o provedení útoku podle něj nebylo přímo to, jak útok vést, ale jak co nejlépe utajit informace o tom, kdo ho provedl. Těmi, kdo pod vodu umístili výbušniny, pak údajně byli potápěči trénovaní v Potápěčském a záchranném centru amerického námořnictva v Panama City. Ti měli dálkově spouštěné výbušné zařízení umístit na plynovody už v červnu, aby zamaskovali to, že za útokem stojí Spojené státy.

Jedním z důvodů ke zničení potrubí byl vliv Ruska na Evropu. USA se nemělo líbit to, že by konkurenční velmoc měla tak mohutnou energetickou páku. Státní podtajemnice pro politické záležitosti Spojených států Victoria Nulandová pak měla přiznat svou radost z destrukce plynovodu americkému senátorovi Tedu Cruzovi. "Stejně jako vy jsem, a myslím si, že i administrativa, velmi potěšena, že Nord Stream 2 je nyní, jak vy rádi říkáte, kusem kovu na dně moře," prohlásila podle Hershe Nulandová.

[chooze:article;value:475947]

Novinářův zdroj promluvil i o americkém prezidentovi Joeu Bidenovi. "Musím přiznat, že má koule. Řekl, že to udělá a udělal to," uvedl. Rusové se podle něj nebránili kvůli tomu, že možná chtějí mít možnost dělat stejné věci jako USA.

Kreml tak okamžitě přispěchal s reakcí. Podle agentury Reuters přišlo ruské ministerstvo zahraniční s tím, že má Washington co vysvětlovat. Spojené státy se naopak proti nařčením ze zničení plynovodu brání. "Je to naprostá lež a úplná fikce," řekla tisková mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Adrienne Watsonová.

Seymour Hersh je 85letý americký investigativní novinář. Jako první popsal masakry, které provedla americká armáda v době války ve Vietnamu ve vesnici My Lai. Informoval například i o aféře Watergate. Za svou práci byl oceněn Pulitzerovou cenou v roce 1970 a mnoha dalšími významnými cenami. V poslední době je kritizován pro náklonost ke konspiračním teoriím a spoléhání na zdroje, které se nedají ověřit.

Rusko na konci října loňského roku obvinilo z útoku na Nord Stream Velkou Británii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.