Rusové stanovili podmínky pro jednání o míru. Jinak s Kyjevem mluvit odmítají

Šance na mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou zůstávají mizivé. Ukrajinské požadavky k zajištění míru se totiž Rusku vůbec nelíbí. Ve středu tak navrhlo ústy velvyslance při OSN Vasilije Něbenzji alternativní podmínky.

Rusko chce podle velvyslance především zajištění vlastní bezpečnosti. "Zajistíme, že už nikdy v budoucnosti nepřijde z území Ukrajiny hrozba vůči Rusku, jeho kultuře, jazyku ani jeho spojencům," hřímal podle agentury RIA Něbenzja.

[chooze:article;value:488995]

Při vznesení požadavků nezapomněl ani na typickou rétoriku ruské propagandy, podle které Ukrajina podporuje nacistické proudy. Denacifikace Ukrajiny byla loni v únoru jednou ze záminek ruské invaze. "Už nikdy nebudou na Ukrajině glorifikováni nacističtí poskoci, kteří zabili statisíce Židů, Rusů, Poláků i Ukrajinců," tvrdil velvyslanec.

Jako součást ruských požadavků uvedl Něbenzja i další oblíbený argument Kremlu, a to, že Rusko ve skutečnosti válčí v zastoupení se Spojenými státy a jejich spojenci. Velvyslanec prohlásil, že pokud skončí podpora Ukrajiny západními státy, bude Rusko připraveno jednat o míru. Doposud však ale údajně nevidí žádnou ochotu Kyjeva ani Washingtonu zasednout k jednacímu stolu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už přitom loni v listopadu přišel s deseti body mírové dohody, kterou chce uzavřít. Mezi mírovými požadavky je například jaderná, potravinová a energetická bezpečnost, zajištění ukrajinských hranic, stažení ruských vojsk, stíhání válečných zločinů nebo oficiální uznání konce války z ruské strany.

[chooze:article;value:486753]

Tento plán však Rusové ostře odmítli. Považují jej za nereálný a za provokaci. "Takzvaná Zelenského formule je výsměchem samotnému konceptu mírových dohod," ohradil se proti ukrajinskému návrhu Něbenzja.

Podobný sentiment vykazují i další přední ruští politici. Ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v prosinci prohlásil, že Zelenského mírový plán je pro Rusko nepřijatelný. "Za takových podmínek s nikým mluvit nebudeme," řekl podle CNN Lavrov, který označil plán za důkaz, že Kyjev není ochoten konstruktivně jednat.

Rusko plánuje velkou ofenzivu proti Ukrajině. Nepřímo to potvrdil Lavrov:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.