Rusko zuří kvůli požadavku Zelenského. Jestli mu vyhovíte, bude zle, varovalo Brity

Moskva prostřednictvím své ambasády v Londýně varovala Británii před dodáním západních stíhacích letounů Ukrajině. "Rádi bychom Londýnu připomněli, že pokud na ukrajinské požadavky přistoupí, budou další mrtví, přijdou další eskalace a vojensko-politické dopady pro evropský kontinent a celý svět, a to vše bude vinou Velké Británie. Rusko ví, jak odpovědět na jakékoliv nepřátelské jednání britské strany," informovala ambasáda na twitteru.

Podle Rusů byla Zelenského návštěva navíc jen divadýlkem, které mělo za cíl připravit veřejnost na další rozhodnutí vedoucí k uspokojení stále se zvyšujících ukrajinských požadavků.

Britský premiér Rishi Sunak Ukrajině žádné stíhačky oficiálně neslíbil. Prohlásil ale, že "všechny možnosti jsou stále na stole". Připustil také, že Británie začne cvičit Ukrajince létat na stíhačkách západního střihu. Informovala o tom televize Sky News. Objevují se proto spekulace, že dodávky letadel jsou skutečně na spadnutí.

[chooze:article;value:489055]

Britové navíc mají teoreticky z čeho rozdávat. Velká Británie před čtyřmi lety vyřadila z aktivní služby nadzvukové letouny Tornado a postupně vyřazuje také první výrobní sérii strojů Eurofighter Typhoon. Obě možnosti mají ale háček.

Stroje Tornado jsou totiž už delší dobu mimo provoz, takže by jejich opětovné zprovoznění zabralo delší čas. Jsou už také poměrně zastaralé a náročné na údržbu. Stroje Typhoon první série jsou naopak hodně omezené ve svých schopnostech. Nemůžou například útočit na pozemní cíle. Jak ale upozornil vojensko-zpravodajský web Janes, nic technicky nebrání tomu je modernizovat a další schopnosti jim dodatečně doplnit.

Ještě více nejednoznačnosti do celé záležitosti vnesl britský ministr obrany Ben Wallace. Ten pro BBC prohlásil, že případné dodání letadel je záležitostí na několik měsíců. "Není to jenom o tom dopravit letadlo k hranicím Ukrajiny," vysvětloval.

Možnost, že Britové na Ukrajinu nějaká letadla dodají, ale stejně jako Sunak nevyloučil. Dodal ale, že se chce zaměřit hlavně na alternativy ke stíhacím letadlům, jako jsou řízené střely či drony. "Stejné schopnosti lze dosáhnout i jinými způsoby, a to bez toho, aby byl potřeba několikaměsíční výcvik, který je u stíhacích letadel nezbytný," nechal se slyšet.

Zelenskyj navštívil Británii. Poděkoval za podporu v boji proti ruské agresi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.