Fiala odletěl na jednání Rady EU. Poprvé se ho osobně účastní i Zelenskyj

Jednání Rady Evropské unie v Bruselu proběhne ve čtvrtek a pátek. Za Českou republiku se ho účastní premiér Petr Fiala, který ještě před odletem poskytl informace na tiskovém brífinku.

"Jednání je mimořádné z několika důvodů. Očekáváme významného hosta – ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Je úžasné, že s námi bude sedět za jedním stolem. To, že s námi může být v Bruselu, je důležitý signál a symbol," zdůraznil Fiala.

Hlavními tématy jednání jsou válka na Ukrajině, ekonomická situace v Evropě a migrace. "Budeme diskutovat o další pomoci Ukrajině, jak vojenské, tak humanitární. Podpoříme také Ukrajinu na cestě ke členství v Evropské unii," řekl premiér s tím, že intenzivnější debatu očekává u druhého tématu.

[chooze:article;value:489055]

​"Podařilo se nám částečně vyřešit energetickou krizi, zdaleka ale ještě není vyhráno. Cena plynu klesla, z toho máme radost, pořád se ale ukazuje, že evropská ekonomika je velmi křehká," zdůraznil.

Kromě účasti na jednání Rady EU se Zelenskyj chystá vystoupit také před poslanci Evropského parlamentu. Jeho cílem je získat více zbraní pro Ukrajinu, aby mohla nadále vzdorovat ruské agresi. V tomto ohledu spoléhá především na Francii a Německo.

"Francie a Německo mají potenciál změnit pravidla hry. Čím dříve dostaneme těžké zbraně dlouhého doletu a moderní letadla, tím rychleji ruská agrese skončí," řekl Zelenskyj podle agentury Reuters po středeční večeři v Paříži s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

[chooze:gallery;value:30312]

Podívejte se na brífink Petra Fialy před odletem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.