V Česku stoupla nezaměstnanost. Lidí bez práce je víc než volných míst

Podle Úřadu práce jsou letos zaměstnavatelé opatrnější v přijímání nových pracovníků. Kvůli energetické krizi se tak zaměřují na efektivnější vytváření finančních rezerv. Volných míst za měsíc ubylo 7,5 tisíce, i tak se ale podle generálního ředitele Úřadu práce drží podíl nezaměstnaných na poměrně nízkých hodnotách.

Nezaměstnanost od prosince stoupla o dva procentní body a lidí bez práce tak bylo celkem 283 059. Nejvíce jich k lednu bylo v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni. Konkrétně v okrese Karviná byla letošní lednová nezaměstnanost 8,5 procenta.

[chooze:article;value:483412]

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla zaznamenána v kraji Zlínském, Pardubickém, Plzeňském a také v Praze. Co se týče pracujících Ukrajinců, těch bylo v Česku ke konci ledna přes 94 tisíc. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. O práci se pak k lednu 2023 ucházelo 16 310 Ukrajinců.

Nezaměstnanost by v dalších měsících podle odhadů měla stagnovat a na jaře bude spíše klesat, protože se rozjedou sezónní práce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.