Putin požaduje nemožné. Nařídil armádě dobýt Donbas do konce měsíce

Už od začátku února z různých zdrojů přicházejí informace, že se ruská armáda chystá na novou masivní ofenzívu na Donbasu (psali jsme o tom například v tomto článku). To potvrdil i Andrej Černjak z ukrajinské vojenské rozvědky, podle kterého existují náznaky, že se Moskva připravuje na další pokus o obsazení Donbasu na východě Ukrajiny.

Podle něj dokonce existuje přesný termín, kdy by tento region měl celý patřit Rusku. "Putin vydal rozkaz zmocnit se území Doněcké a Luhanské oblasti do března," řekl Černjak v rozhovoru pro Kyiv Post. Původním plánem po zahájení invaze bylo dobýt Kyjev, to se ale Rusku nepodařilo, a tak svůj cíl snížilo.

Jak ale zdůrazňuje Kyiv Post, za 11 měsíců války Moskva zaznamenává jeden neúspěch za druhým a Ukrajina tak pochybuje, zda tento nejnovější cíl je dosažitelný. Podle odborníků z Amerického institutu válečných studií (ISW) je Putinův rozkaz nesplnitelný v tak krátké době.

[chooze:article;value:488787]

​"Nezaznamenali jsme žádné důkazy o tom, že by ruská armáda shromáždila dostatečnou bojovou sílu na to, aby porazila ukrajinskou armádu na východě a získala do konce měsíce více než 11 300 kilometrů čtverečních neokupované Doněcké oblasti, jak Putin údajně nařídil," uvedl institut.

Ani podle ukrajinského plukovníka Vladislava Selezněva na takový krok nemá ruská armáda dostatek prostředků. Přesto by se podle něj nepřítel neměl podceňovat, řekl internetovému deníku RBK-Ukrajina. "Rusové se snaží naplnit Putinův plán na úplnou okupaci Doněcké a Luhanské oblasti. Situace je tedy poměrně složitá a zároveň dynamická. Myslím, že v nejbližších dnech uvidíme, zda budou mít ruská vojska nějaký úspěch," konstatoval.

Ukrajina tento týden přiznala ztrátu části Bachmutu, který je strategicky důležitým městem na Donbasu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.