Vedení Prahy schválilo radním cestu do Japonska za 400 tisíc. Opozice zuří

Dosluhující pražští radní v pondělí schválili cestu do Japonska pro trojici zastupitelů. Ve veřejném zájmu je podle nich cesta bývalého starosty Prahy 5 Daniela Mazura, Jaromíra Beránka (oba Piráti) a Davida Procházky (STAN). Navštívit mají Tokio, Kjóto, Osaku, Kobe a Fukuoku. Na 25. února plánovaná "služebka" nezůstala bez povšimnutí člena opozice a magistrátního předsedy kontrolního výboru Ondřeje Prokopa (ANO).

"Končící pirátský primátor Zdeněk Hřib v radě hlavního města prosadil desetidenní služební cestu do Japonska pro své kolegy z PirSTAN za bezmála 400 tis Kč! Tomu říkám rozlučka s úřadem ve velkém stylu. Snad bude staronová koalice takto štědrá i ke všem ostatním Pražanům," uvedl na twitteru.

[chooze:article;value:484792]

​Mluvčí primátora Hřiba Martina Vacková ale namítá, že cesta obnáší také návštěvu partnerského města, které Praha v Japonsku má a je s ním nutné udržovat dobré vztahy.

"Je to standardní cesta v rámci partnerských smluv a je logické, že tam někdo musí jednou za čas vyrazit. Kjóto je partnerským městem Prahy už řadu let," řekla pro TN.cz Vacková. "Praha má oddělení zahraniční diplomacie. Podobné cesty absolvují představitelé Prahy i do dalších partnerských měst a přínosem je například výměna zkušeností," dodala mluvčí.

"Problém je ale v délce té cesty. Deset dnů a tři lidé je opravdu mnoho. Navíc cestují jen Piráti a jeden člověk z STAN. To není žádná reprezentace. Proč tam neletí například někdo ze SPOLU, když teď budou mít svého primátora? Délka, cena a obsazení nám přijdou zvláštní," namítl Prokop.

[chooze:article;value:487959]

​Na cestu do Japonska se už, kromě dalších, nejspíš těší David Procházka, který je zastupitelem za STAN a dříve se proslavil také založením dárcovské platformy Donio. "Poletí jen tři pražští zastupitelé. A pak ještě některé pražské firmy, které ale cestu nebudou mít hrazenou z magistrátních zdrojů," vysvětlil Procházka.

"Setkáme se s představiteli čtyř měst. A navštívíme také různá startupová centra. Budou nám ukazovat projekty chytrých měst, které oni realizují. V Tokiu se účastníme dvoudenní konference, na které bude mít Praha svůj vlastní stánek," řekl zastupitel za STAN.

"Jet do Japonska na tři dny by byla škoda, protože to cenově vyjde za letenky skoro stejně. Kratší cesta by byla nevyužitou příležitostí," dodal Procházka.

Nové vedení Prahy představí nového primátora. Zdeňka Hřiba vystřídá Bohuslav Svoboda:

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.