Už jste stát požádali o 445 000 korun?

Fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla zažívají v Česku boom. V loňském roce bylo postaveno zhruba 3,5krát více solárních elektráren než v roce 2021 a zájem o ně nepolevuje ani letos. Kdo může, ten si je instaluje. Důvody jsou jednoduché: Ceny energií, které stále stoupají, nejistá situace s dodávkami plynu a také štědré dotace ze strany státu na obnovitelné zdroje energií.

​​„Ten, kdo chce opravdovou nezávislost na fosilních palivech a chce využívat ekologické zdroje na maximum, může získat dotaci až 445 tisíc korun. Právě kombinace fotovoltaiky, která levně vyrobí energii na provoz domácnosti, tepelného čerpadla, které zase zajistí levný ohřev vody a vytápění, a nabíjecích stanic na elektromobily lze dosáhnout na zmíněnou částku z programu Nová zelená úsporám,“ upřesňuje Jakub Mahel, jednatel společnosti Acetex, která se instalacemi solárních elektráren, tepelných čerpadel a nabíječek na elektro auta zabývá.

Za dva až čtyři dny máte soláry na střeše

Instalace fotovoltaiky a tepelného čerpadla v rodinném domě je u profesionálních firem otázku několika málo dní. Než ale na místo přijede parta montérů a elektrikářů, tak majitel domu dostane veškeré technická informace, rozpočet, projektovou dokumentaci a je zahájen proces čerpání dotace.

Jakub Mahel z Acetexu to upřesňuje: „Všechny, kteří mají vítr z papírování a komunikace se státní institucí ohledně dotace, mohu uklidnit. Veškerou dokumentaci vyřídíme za ně. Dohlídneme i na vyplacení peněz. To zpravidla následuje po revizních kontrolách, předání díla a připojení fotovoltaiky do distribuční sítě.“

Výhodou profesionálních firem je také to, že prvotní konzultaci poskytují zdarma. Během ní dokážou zákazníkovi říci, co je na jeho domě technicky možné, jaký systém se mu finančně vyplatí instalovat a jaká by mohla být výše dotace.

Kolik můžete získat od státu?

Výše dotace Nová zelená úsporám se určuje výkonem fotovoltaické elektrárny a také krajem, ve kterém se realizuje. Až o 20 000 Kč více mohou dostat majitelé rodinných domů v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Fotovoltaika s akumulační baterií do výkonu 10 kWh = 205 000, respektive 225 000 Kč

Tepelné čerpadlo v kombinaci s fotovoltaikou = 140 000 Kč

Kombinační bonus umístění solární elektrárny a tepelného čerpadla = 10 000 Kč

Dva nabíjecí boxy pro elektromobily = 60 000 Kč

Kombinační bonus za umístění nabíjecích stanic a fotovoltaiky = 10 000 Kč

Sečteno, podtrženo = 425 000 Kč

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.