Teď bude na řadě Polsko, řekl Kadyrov. U hranic s Českem chce vytvořit nový stát

Vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov hrozí denacifikací Polska. To podle něj přijde na řadu hned po Ukrajině. "Nezastírám, že mám takový záměr a mnohokrát jsem prohlásil, že boj proti satanismu by měl pokračovat v celé Evropě a především v Polsku," napsal Kadyrov na svůj účet na sociální síti Telegram.

Kadyrova pravděpodobně znepokojuje snaha Polska o získání nových zbraní. Polská armáda nedávno oznámila nákup moderních přenosných protitankových zbraní a Kadyrov tak podle deníku Polsat News usoudil, že Polsko bude dále "žebrat o zbraně od Spojených států".

[chooze:article;value:487416]

​Varšava podle něj totiž vyčerpala veškeré zásoby zbraní na pomoc Ukrajině a teď neví, co dělat. "Co když po úspěšném ukončení speciální operace Rusko denacifikuje a demilitarizuje další zemi? Vždyť po Ukrajině je na mapě Polsko!" navrhl.

Kadyrov by tak situaci vyřešil vyhlášením referenda, a to v těsné blízkosti hranic s Českem. Připomněl, že v červnu se v polském Slezsku konal pochod za autonomii. "Podle mého názoru si tento region Polska zaslouží zvláštní nezávislý status," řekl. Rusko by podle něj mohlo s referendem pomoct.

Kadyrovci od začátku invaze na Ukrajinu bojují po boku ruské armády. Sám čečenský vůdce často komentuje dění na Ukrajině prostřednictvím sociálních sítí a opakuje prokremelskou rétoriku. Už dříve uvedl, že do bojů na Ukrajině zapojil i své nezletilé syny.

Rusko plánuje velkou ofenzivu proti Ukrajině. Nepřímo to potvrdil Lavrov:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.