Sexuální skandál na univerzitě v Brně má dohru. Podezřelý učitel dostal výpověď

Médii v posledních dnech otřásly znepokojující informace o sexuálním obtěžování na brněnské Masarykově univerzitě. S informacemi jako první přišel web Seznam Zprávy, podle kterého jsou ze sexuálního obtěžování studentkami obviněni dva vyučující z Pedagogické fakulty. Škola je údajně stáhla z výuky.

S jedním z podezřelých pedagogů teď navíc rozvázala spolupráci. "Situaci vnímám jako velmi vážnou," uvedl rektor brněnské univerzity Martin Bareš. Zdůraznil, že škola má k takovému chování nulovou toleranci.

V rámci řešení situace nařídil provést rozsáhlou kontrolu. Ta se má zaměřit zejména na výstupy všech studentských hodnocení jednotlivých předmětů. Zkontrolovány mají být zejména hodnocení od akademického roku 2019/2020 až do současnosti.

[chooze:article;value:488419]

​První případy se totiž začaly objevovat už v květnu minulého roku. Obtěžování škole nahlásilo už šest studentek a podle rektora případů dále přibývá. "Děsí mě, když se dozvídám o přibývajících možných svědectvích. Je to něco absolutně nepřijatelného, co na naší univerzitě odmítám tolerovat," dodal.

Případy odsoudil i bývalý děkan Pedagogické fakulty Jiří Němec. "Osobně mi je z popisovaných situací zle, sám mám dceru ve věku našich studentek, která studuje na naší fakultě," uvedl v prohlášení. První zveřejněná oznámení pak prý "odbrzdily emoce" a škola dostala další takové podněty od studentek či absolventek.

"Občas slyším, 'že se to přece vědělo', a z toho je mi nejsmutněji. Pokud je to pravda, pak by celý případ byl dokladem lidské lhostejnosti a kladu si otázku, proč jsem daný podnět neobdržel dříve, proč ho nedostal můj předchůdce," uzavřel.

[chooze:article;value:480448]

​Případ brněnské univerzity ale není jediný. Skandálem sexuálního obtěžování se nově zabývá i Fakulta humanitních studií na Univerzitě Karlově. K nepřijatelnému chování mělo docházet na oboru Orální historie – soudobé dějiny.

"Vedení fakulty jasně odmítá jakékoli projevy sexuálního obtěžování a zneužívání autority, přistupuje k dané záležitosti s plnou vážností a ve spolupráci s poradní komisí, kterou k této kauze jmenovala paní rektorka, situaci na daném studijním programu prošetřujeme," uvedla začátkem února děkanka fakulty Marie Pětová. Situací se škola chce zabývat "racionálně, a nikoli ve vleku emocí".

Policie ale zatím žádné hlášení neobdržela. "Nikdo trestní oznámení dosud nepodal, nicméně registrujeme nějaké informace z médií a věcí se zabýváme," uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. O žádném oznámení neví ani mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kriminalisté zadrželi muže, který během jednoho měsíce sexuálně napadl několik žen:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.