Kráčíme vstříc světové válce, varoval šéf OSN a zkritizoval světové politiky

Válka na Ukrajině zničila podle generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) Antónia Guterrese vzájemnou solidaritu a důvěru mezi státy a nastolila cestu ke světové válce. "Nemyslím si, že svět je jako náměsíčný, který kráčí vstříc velké válce. Bojím se, že jde s očima do široka otevřenýma," prohlásil podle deníku Guardian na pondělním zasedání Valného shromáždění v New Yorku.

"Pravděpodobnost, že dojde ke sjednání míru, je menší a menší. Naopak pravděpodobnost, že dojde k další eskalaci, stále roste," pokračoval a vyslovil i obavy před nasazením taktických jaderných zbraní.

"Čelíme největšímu riziku možného použití jaderných zbraní, ať už záměrného, či náhodného, za dlouhá desetiletí. Musíme nebezpečí, kterým je 13 000 jaderných hlavic napříč kontinenty, vymýtit," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:488436]

Podle televize Sky News přitom odkazoval na takzvané hodiny posledního soudu – hodiny, které symbolicky vyměřují čas do konce světa. Čas na těchto hodinách nastavuje skupina vědců a ukazují míru ohrožení lidstva jadernou apokalypsou. Od konce ledna hodiny ukazují minutu a půl do půlnoci – zatím nejméně v historii.

Problém pro bezpečnost celého světa ale podle Guterrese nepředstavuje jenom válka na Ukrajině. Mezi další hrozby zařadil například izraelsko-palestinský konflikt, nestabilní situaci v Afghánistánu, afrických zemích na jižním okraji Sahary, v Myanmaru nebo na Haiti.

[chooze:article;value:481498]

Příčinu současného stavu světa vidí generální tajemník především v krátkozraké politice světových vůdců, kteří přemýšlejí jen v rámci volebních a ekonomických cyklů. "Toto uvažování pouze v krátkodobém horizontu je nejen vysoce nezodpovědné, ale také nemorální," prohlásil a vyzval k následování hodnot uvedených v chartě OSN. Tím jeho kritika ale neskončila.

"Něco je zásadně špatně s naším ekonomickým a finančním systémem. Bez zásadních reforem budou nejbohatší země a jednotlivci pokračovat v hromadění bohatství, zatímco země globálního jihu a tamní lidé si budou muset vystačit jen s drobky," zkritizoval světové vůdce.

Rusko plánuje velkou ofenzivu proti Ukrajině. Nepřímo to potvrdil Lavrov:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.