Ničivé zemětřesení zasáhlo Turecko a Sýrii. Počet mrtvých může jít do tisíců

Zemětřesení začalo po čtvrté ráno místního času (dvě hodiny po půlnoci našeho), centrum otřesů bylo v hloubce 18 kilometrů, nedaleko města Gaziantep na jihovýchodě Turecka. Zasáhlo i sever Sýrie, informovala BBC.

Otřesy byly cítit až v Ankaře vzdálené zhruba 670 kilometrů, na Kypru či v Egyptě. Po prvním mohutném otřesu následovalo několik dalších označovaných za silné, jeden měl 6,7 stupňů, další asi 6,4.

Kromě Gaziantepu bylo zasaženo minimálně devět dalších tureckých měst. V sousední provincii Malatya se zřítilo nejméně 130 budov, uvedl podle agentury AP guvernér Hulusi Sahin. Počet obětí v Turecku je podle tamní agentury AA nejméně 76. Úřady ale očekávají, že jejich počet ještě vzroste.

[chooze:article;value:484839]

"Doufáme, že tuto katastrofu společně co nejdříve a s co nejmenšími škodami překonáme a budeme pokračovat v naší práci," napsal na twitteru k zemětřesení turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tím, že záchranné složky pracují v zasažených oblastech naplno. 

V sousední Sýrii hlásí úřady už přes 200 mrtvých. Mnoho obyvatel zůstává pod sutinami. "Obáváme se, že mrtvých jsou stovky," řekl AP po telefonu lékař Muheeb Qaddour. Zřícené budovy jsou i v Aleppu a dokonce v Hamá v centrální části Sýrie.

Podle odhadů můžou počty mrtvých dosáhnout až tisíců. Například podle výpočtů německé společnosti Risklayer se mohou pohybovat v rozmezí 4 400 až 39 100.

[chooze:article;value:483547]

Itálie vydala kvůli zemětřesení varování před tsunami. Varování se týká regionů na jihu Apeninského poloostrova a Sicílie.

Turecko leží v jedné z nejaktivnějších zemětřesných zón na světě. V roce 1999 zahynulo při otřesech na severozápadě země na 18 tisíc lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.