Česko v sevření krutých mrazů. Nejkritičtější fáze zimy je tady

Kolaps polárního víru vyvolaný stratosférickým oteplováním vytlačil studený vzduch nad střední Evropu. Po relativně teplých dnech je před Českem nejkritičtější část letošní zimy. "Budou to nejchladnější dny z celé zimy. Toto období většinou trvá poměrně dlouho a většinou je doprovázeno sněhovou pokrývkou," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Silně mrazivé bylo už pondělní ráno. "Nejnižší teploty hlásily horské oblasti. Na Šumavě na Pohoří na Šumavě a Horské Kvildě bylo -26 °C," informovala Honsová. Například v Praze teploty klesly na -8 stupňů, v Přibyslavy -12 stupňů, v Karlových varech -12 stupňů nebo v Brně na -6 stupňů.

Od pondělní půlnoci přinejmenším do středy je v platnosti výstraha ČHMÚ před silným mrazem.

​"Nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb," varuje ČHMÚ.

"Od západu se k nám bude nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, kterou Němci nazvali jako Elisabeth. Převládat bude polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky," uvedla k pondělní předpovědi Honsová.

[chooze:article;value:488254]

Od úterý do pátku bude počasí téměř totožné. Denní maxima se budou pohybovat mezi −3 až 4 stupni, v noci se propadnou na −5 až −10 stupňů, ojediněle až −15 stupňů. 

Rozpad víru zalomcoval s teplotami i před dvěma lety. "Tenkrát došlo k velmi výraznému kolapsu polárního víru a dny byly ledové, nejvyšší teploty nestoupaly nad bod mrazu," uzavřela Honsová.

Počasí o víkendu potrápilo Česko, vítr vyvracel stromy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.