Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí izraelský expremiér Bennett

Byl to právě Bennett, kdo se snažil v březnu loňského roku dojednat rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem. Během jedné ze schůzek s Vladimirem Putinem prý padla i otázka: 'Chápu to správně, že mi dáváte své slovo, že Zelenského nezabijete?' A on řekl: 'Nezabiju Zelenského'," přiblížil obsah rozhovoru Bennett.

Bennett zprávu po schůzce okamžitě předal Zelenskému, aby ho ujistil, že je v bezpečí. Jenže bezpečí je během války relativním pojmem a jistý si nemůže být nikdo. Od začátku invaze už zemřelo více než sedm tisíc civilistů. V noci na neděli Rusové zaútočili na Charkov.

"Během těch 346 dní války jsem už několikrát řekl, že je situace na frontě těžká a že se zhoršuje. Teď opět nastal ten čas. Čas, kdy nepřítel posílá další a další síly, aby prolomil naši obranu," prohlásil Zelenskyj.

[chooze:article;value:488227]

​Kroky Ruska by mohly opět vést i ke Kyjevu. Podle polské Gazety dostalo tamní ministerstvo obrany příkaz přímo od Putina připravit plán rozsáhlé ofenzivy včetně pokusu o dobytí hlavního města.

Kromě materiálních škod se Rusko snaží Ukrajině ublížit i finančně. Na Krymu začaly tamní úřady ovládané Kremlem znárodňovat majetek ukrajinských politiků a podnikatelů.

"Když začala speciální vojenská operace, začalo být jasné, že výdělek, který firmy získaly, byl často převeden na Ukrajinu a tudíž byl přímo nebo nepřímo použitý na podporu našeho nepřítele ve válce," uvedl předseda Nejvyšší rady Republiky Krym Vladimir Konstantinov.

Obyvatelé okupovaného poloostrova na krok proruské vlády reagují smíšeně. Jedni to vnímají jako finanční pomoc, druhým vadí omezování osobního vlastnictví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.