Na Slovensku udeřila sněhová kalamita. Někteří obyvatelé nesmí vycházet

Situace na Slovensku je nepříznivá už od pátku, většina měst a obcí se tam potýká s obrovskými přívaly sněhu. Na severu dokonce města a obce musely uzavřít některé silnice kvůli nesjízdnosti a zastavil se provoz lyžařských center. Obyvatelé by se navíc měli zdržovat doma.

V Žilinském a Banskobystrickém kraji jsou kvůli počasí tisíce domácností bez elektřiny, sníh vyřadil přes 300 trafostanic. "Energetici ze Středoslovenské distribuční řeší poruchy na 25 vedeních vysokého napětí. Poškozené jsou i desítky vedení nízkého napětí," informoval web tvnoviny.sk mluvčí společnosti Miroslav Gajdoš.

[chooze:article;value:488004]

​Kvůli kalamitě je na některých úsecích úplně přerušena vlaková doprava. Na dalších trasách lidé musejí počítat s půlhodinovým až hodinovým zpožděním. 

Slovenský meteorologický ústav vydal výstrahu třetího stupně pro okresy Rožumberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrice, Poprad a Tvrdošín. "Na horách v polohách nad 1 800 m se očekává výskyt mimořádně silného větru, který může dosáhnout rychlosti až 180 km/h, což je rychlost mohutné vichřice až orkánu," vyhlásil SHMÚ.

Kvůli mimořádně nepříznivým povětrnostním podmínkám jsou zavřená tatranská lyžařská střediska Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské pleso.

[chooze:article;value:487866]

​S nepříznivým počasím zápasí i velká města. Silný vítr spojený s nápory sněhu komplikuje dopravu v Košickém kraji, na komunikaci jsou popadané vyvrácené stromy. S podobným problémem zápasí i Bratislava, kde vítr dokonce převrací reklamní billboardy. "Mimořádný stav platí pro oblasti Trenčín, Dunajská Streda, Trnava, Nitra," upřesnila mluvčí Západoslovenské energetiky Michaela Dobošová.

Počasí trápí Česko. Na silnicích jsou popadané větve. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.