Čína vyslala další špionážní balon. Je nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon

"Máme zprávy o balonu nad Latinskou Amerikou," uvedl v pátek večer Ryder. "Zhodnotili jsme, že se jedná o čínský špionážní balon. V tuto chvíli nemáme žádné další informace, které bychom mohli poskytnout," doplnil. Není tedy jasné, nad kterým státem nyní létá.

Diplomatickou roztržku způsobil jiný balon, který nad USA přiletěl ve čtvrtek, připomněla stanice Sky News. Podle USA je také špionážní. Čína se omluvila, tvrdí však, že šlo o omyl a balon je meteorologický. Nad Spojené státy jej měl zanést vítr. 

[chooze:article;value:487999]

"Čína vždy přísně dodržovala mezinárodní právo a respektovala svrchovanost a územní celistvost všech zemí," uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo zahraničí.

Kde přesně se tento balon v tuto chvíli nachází, není jasné. Naposledy jej zahlédli v pátek nad státem Missouri. Ve vzdušném prostoru USA má být ještě několik dní.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli balonu odložil plánovanou návštěvu Pekingu. Přijet měl na začátku příštího týdne, nyní by podle něj touto cestou vyslal špatný signál, upozornila agentura Bloomberg.

Balon zahlédli Američané nad Montanou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.