Českem se prohnala větrná bouře PIT. Brzy nás čekají tvrdé mrazy

"Větrná bouře PIT (tak Němci pojmenovali tlakovou níži) se přehnala přes Česko," uvedla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "Také noc na sobotu byla větrná. V sobotu ráno hlásili nejsilnější poryvy větru na Moravě a ve Slezsku. V 7 hodin v Kuchařovicích nárazy větru dosáhly rychlosti 104 km/h, v Přibyslavi 90 km/h, v Ostravě 86 km/h," doplnila. V noci na neděli podle ní začnou mrazy.

ČHMÚ varuje před tvorbou závějí. Ty se do poledne v sobotu tvoří v některých krajích ve výškách nad 900 metrů nad mořem. Jde o Jihočeský kraj (Prachatice, Vimperk), Plzeňský kraj (Domažlice, Klatovy, Sušice), Karlovarský kraj (Karlovy Vary, Kraslice, Ostrov), Liberecký kraj (Jilemnice, Tanvald), Královéhradecký kraj (Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj (Jeseník, Šumperk), Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm), Moravskoslezský kraj (Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov, Třinec).

Výstraha před sněhovými jevy:

"Od západu bude vítr slábnout už během dopoledních hodin. Na Moravě a ve Slezsku se budou jeho nárazy stále pohybovat o rychlosti až kolem 90 km/h, slábnout bude během odpoledne," upozornila Honsová.

[chooze:article;value:488004]

Do 12 hodin tedy platí výstraha před silným větrem pro Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun), Jihomoravský kraj (Blansko, Brno, Břeclav, Hustopeče, Kuřim, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice, Bučovice, Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou), Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj.

Hasiči na Pardubicku v noci zasahovali u více než 70 událostí: 

Výstraha před silným větrem:

Pro Plzeňský kraj (Rokycany, Tachov), Karlovarský kraj (Aš, Cheb, Mariánské Lázně), Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Teplice, Ústí nad Labem, Varnsdorf), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Liberec, Nový Bor, Železný Brod) platí do 12 hodin poledne také výstraha před tvorbou sněhových jazyků. Ve většině Česka se má navíc tvořit náledí.

Výstraha před náledím:

Počasí se ale brzy zase změní. "V noci na neděli už bude na celém území foukat pouze mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h a v neděli slabý proměnlivý do 15 km/h," avizovala Honsová. "Větrné a na srážky bohaté počasí bude střídat slunečné počasí. Těšit se můžeme na pěti- až osmihodinovou denní délku slunečního svitu a citelné ochlazení, už nedělní ranní teploty budou klesat až k −10 °C, v pondělí k −15 °C," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.