Nad USA se pohybuje čínský špionážní balon. Armáda se rozhodla jej nesestřelit

"Jsme přesvědčeni, že tento výškový pozorovací balon patří Čínské lidové republice," uvedl pro CNN vysoký představitel obrany. "Případy této aktivity byly pozorovány v průběhu několika posledních let, včetně období před nástupem této vlády."

Mluvčí Pentagonu brigádní generál Patrick Ryder uvedl, že Pentagon jej sleduje již několik dní a dodal, že špionážní těleso proletělo nad severozápadem USA, kde se nacházejí letecké základny a strategické rakety v podzemních silech.

[chooze:article;value:483405]

"Je zřejmé, že záměrem tohoto balonu je sledování, a současná trasa letu jej skutečně vede nad řadou citlivých míst," citoval server International Business Times (IBT) úředníka, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity. "Vyhodnotili jsme, že tento balon má z hlediska shromažďování zpravodajských informací omezenou přidanou hodnotu," dodal úředník. Pentagon jej proto nepovažuje za bezprostředně nebezpečnou zpravodajskou hrozbu.

https://twitter.com/CNN/status/1621276710321754112?cxt=HHwWgMC8lYCl9_8sAAAA

Podle vyjádření zdroje IBT vstoupil balon do amerického vzdušného prostoru už před několika dny. Americká rozvědka jej však sledovala již mnohem dříve. V době, kdy se balon nacházel nad Montanou, byly k němu vyslány stíhačky, aby ho prozkoumaly.

Mluvčí Pentagonu uvedl, že balon se v současné době pohybuje ve výrazně vyšší letové hladině, než komerční letecký provoz a nepředstavuje vojenskou ani fyzickou hrozbu pro lidi na zemi a dodal, že americká armáda se rozhodla balon nesestřelit.

Čína v minulosti vyslala nad Spojené státy už několik pozorovacích balonů. Tento se však ve vzdušném prostoru USA zdržel mnohem déle, uvedl vysoký představitel obrany. "Přesto podnikáme kroky na ochranu proti shromažďování citlivých informací zahraničními zpravodajskými službami," uvedl úředník.

Špionážní incident přichází v době pomalu se stupňujícího napětí mezi Spojenými státy a Čínou kvůli Tchaj-wanu. Čína tvrdí, že je odhodlána jednoho dne tento nezávisle spravovaný ostrov znovu připojit ke svému území, v případě potřeby i silou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.