Led a sníh na silnicích stále trápí řidiče. U Jihlavy se bouralo hned dvakrát

Už skoro týden Česko každým dnem sužuje tvrdé zimní počasí. Sníh a led znepříjemňuje dopravu zejména na silnicích nižších tříd. Zpoždění kvůli nim ale nabírají i řidiči na dálnicích.

Nejhorší situace je i nadále v pohraničí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek nad ránem opět uzavřelo pro nákladní vozidla silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a na hranice s Polskem. Důvodem je špatná viditelnost i sjízdnost. Silnice zůstane zavřená až do sobotního rána.

[chooze:article;value:487611]

Situace není pro řidiče náklaďáků směřujících do Polska jednoduchá. Uzavřen je pro ně celý Frýdlantský výběžek. Na silnicích přes Mníšek i o okolo vodní nádrže Souš totiž také platí omezení dopravy pro vozidla nad 6 tun. Výjimku mají pouze autobusy. Kluzká je i silnice směřující na hraniční přechod Hrádek nad Nisou, který je v regionu jediný otevřený pro řidiče nákladních aut. Úsek pokrytý sněhem se táhne od Chrastavy až po Turnov.

Zasněžené a zledovatělé povrchy silnic se ale zdaleka nevztahují jen na sever Čech. Ledovka pokrývá silnici mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí na Vysočině i mezi Náchodem a Českou Skalicí v Královéhradeckém kraji. Tam dokonce kvůli sněhu na vozovce uvízlo několik kamionů.

Stejně tak ŘSD varuje řidiče před vjezdem na neudržované silnice nižších tříd v Moravskoslezském kraji a v Jeseníkách. Tamní silnice se v zimě neudržují a jízda na nich tak představuje pro řidiče velké riziko. Ve vyšších polohách se totiž mohou tvořit sněhové jazyky.

[chooze:article;value:487788]

V takových podmínkách je jen otázkou času, než dojde k dopravní nehodě. U Nového Města na Moravě přejela přes krajnici cisterna s mlékem. Hned dvě nehody se zase udály v Jihlavě, kde se v jednom případě srazila dvě auta, ve druhém osobní auto a autobus. Všechny tři nehody se naštěstí obešly bez zranění.

V platnosti je také stále výstraha ČHMÚ před jevy na silnicích jako jsou sněhové jazyky, ledovka či náledí. Od osmi se k nim také přidá výstraha před silným větrem a v případě pomezí Čech a Moravy dokonce velmi silným větrem. Ústav lidem doporučuje zajistit dveře, okna, skleníky a volně uložené předměty a počítat s tím, že může dojít k výpadkům elektřiny.

Na platnou výstrahu před silným větrem se můžete podívat zde:

​Výstraha před sněhovými jevy je k dispozici zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.