Celou republiku potrápí velmi silný vítr. Foukat přestane až v sobotu

Rozšířenou výstrahu vydal ve čtvrtek v poledne ČHMÚ. Varuje před silným a velmi silným větrem, který v následujících dnech bude sužovat celé Česko. Nejhorší bude situace na pomezí Čech a Moravy.

Rozšíření výstrahy začíná platit v pátek v 8 hodin ráno. Přidá se tak k současné výstraze, která před větrem varovala hlavně Moravu a jižní Čechy. Čerstvý vítr bude přicházet ze severozápadu a na většině míst bude dosahovat rychlosti nejvýše 70 kilometrů v hodině. Na přelomu Moravy a Čech ale může vítr dosáhnout i 90 kilometrů za hodinu.

[chooze:article;value:487375]

Ústav očekává, že vítr bude schopný napáchat velké škody na majetku. Doporučuje proto zajistit okna, dveře, skleníky a volně uložené předměty. Lidé by měli také počítat s možnými výpadky elektřiny a nevycházet z domu, pokud to není nezbytně nutné. Stejně tak ústav radí neparkovat poblíž starých budov či stromů.

Nejsilněji bude vítr vát v Pardubickém (Hlinsko, Holice, Chrudim, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Vysoké Mýto) a Jihomoravském kraji (Boskovice, Ivančice, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo) a v Kraji Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou). Tam bude výstraha před velmi silným větrem platit až do sobotních 10 hodin dopoledne.

O něco snesitelnější bude počasí v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém (Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Žamberk) a Olomouckém kraji (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šumperk, Zábřeh) a v částech Kraje Vysočina (Humpolec, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou). Silný vítr tam má řádit také až do sobotní desáté hodiny.

V částech Jihomoravského (Blansko, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice) a Olomouckého kraje (Hranice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Uničov) a na území Zlínského a Moravskoslezského kraj​e potrvá výstraha před silným větrem až do sobotního poledne.

Silný vítr ale není tím jediným, na co by si lidé měli dát pozor. Současně totiž bude platit výstraha před závějemi. Ty se mají v nadmořských výškách od 900 metrů nad mořem tvořit v Jihočeském (Prachatice, Vimperk), Plzeňském (Klatovy, Sušice), Libereckém (Jilemnice, Tanvald), Královéhradeckém (Trutnov, Vrchlabí), Pardubickém (Králíky), Olomouckém (Jeseník, Šumperk), Zlínském (Rožnov pod Radhoštěm) a Moravskoslezském kraji (Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov, Třinec).

ČHMÚ předpokládá, že na horách napadne 10 až 30 centimetrů nového sněhu. Upozorňuje také, že řidičům hrozí na neupravených vozovkách nebezpečí. Vyzývá je proto k opatrnosti a doporučuje, aby s sebou v nebezpečných oblastech řidiči vozili teplé oblečení a alespoň minimální zásobu jídla a pití pro případ nouze. Stejně tak ústav doporučuje mít připravené sněžné řetězy a výbavu pro vyproštění auta ze závějí.

Českem se ve středu prohnaly sněhové bouře:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.