Výhodné podmínky i silná koruna. O letní zájezdy je mimořádný zájem

Vysoká míra inflace, rostoucí ceny v podstatě všeho a nejistota, co bude. Přesto si spousta lidí nehodlá odepřít odpočinek a dovolenou v zahraničí. Kupodivu aktuálně přibývá těch, kteří neváhají kupovat exotické zájezdy.

"V tuhle chvíli máme za sebou prodejně nejúspěšnější měsíc v historii, takže znovu se vrací ten trend, kdy lidé nakupují i ve first momentu. Ta recese, které jsme se obávali na přelomu září a října, se zde nedostavila," upozorňuje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

"Lednové prodeje zájezdů na hlavní sezónu 2023, tedy zájezdů first minute, je skutečně rekordní. Prodává se trojnásobně víc než v roce 2022 ve stejnou dobu. Jedná se o vyšší desítky tisíc prodaných zájezdů," dodává mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová.

[chooze:article;value:486547]

​Lidé si přitom za dovolenou oproti loňsku připlatí o pět až deset procent. "Je to způsobeno zejména tím, že český klient má zájem o hotely vyšší kategorie, o vyšší úroveň stravování, což samozřejmě způsobuje dražší ceny," říká výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

V lednu se prý dokonce prodalo víc zájezdů, než se prodávalo před covidem v roce 2019. "Nevidíme, že by se změnily v rámci výběru dovolené nějakým způsobem parametry klientů, opravdu mají zájem o pětihvězdičkové, čtyřhvězdičkové hotely, o výlety v destinacích a pokud se týká i třeba dálkových letů, tak o ten je také extrémní zájem. Stejně tak i o další služby jako salonky, parkování nebo bussiness class," uvádí mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Podle cestovních kanceláří se zájem o first minute dovolené podepíše v nabídce last minute zájezdů v létě. Jejich nabídka už nebude tak pestrá.

"Loňská sezóna ukázala, že nelze plánovat dovolenou na poslední chvíli, nelze ji nakupovat měsíc před odjezdem, protože pak nakupujeme za aktuální vysoké ceny a pokud chceme kupovat výhodně, chceme ušetřit, pak opravdu ta nabídka first minute je pro české zákazníky velmi důležitá a velmi vstřícná," hodnotí Chaloupková.

Největší zájem je o sedmi až desetidenní zájezdy do Egypta, Řecka, Turecka nebo Španělska. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.