Vláda podpořila návrh na změnu voleb. Volilo by se pouze jeden den

Radikální změnu volebního systému ve středu schválila česká vláda. Návrh by zavedl zkrácení voleb ze dvou dnů pouze na jeden. Novými termíny by tak byly pouze pátky mezi 7. a 22. hodinou. Hlasy by se pak počítaly v noci. S informací přišla jako první Česká televize.

Změnou by prošly i termíny voleb, které by u některých typů byly pevně dané. Předem stanovené datum by tak měly například volby do Senátu nebo do obecních či krajských zastupitelstev, které by se měly konat v první celý týden v říjnu. Návrh musí ještě schválit Parlament. 

[chooze:article;value:487102]

Součástí vládního návrhu je také zafixování senátních okrsků. Ty by se po 12 let neměly nijak změnit. V současnosti se senátní okrsky každé dva roky mění před senátními volbami kvůli změnám v počtu obyvatel.

Změna volebního systému není jednoduchou záležitostí. Musel by se kvůli tomu změnit ústavní zákon. Pro schválení takové změny je potřeba získat podporu tří pětin všech poslanců, tedy 120, a tří pětin přítomných senátorů. V případě schválení by nový volební systém mohl začít v roce 2026.

Podobný systém už funguje na Slovensku. I tam volby trvají jeden den od 7 do 22 hodin. Rozdíl je však v tom, že tamní volby se konají v sobotu, a ne v pátek.

[chooze:poll;value:e3dabf701732ca84956fafbafb635b07ffd8993a;layout:tn_nova]

Výsledky 2. kola prezidentských voleb. Takhle se volilo ve vaší obci, okrese či kraji (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.