Délka života se v ČR propadla o celý rok. Češi jsou třetí nejhorší v Evropě

Za posledních 40 let průměrná délka života v Česku rostla. V minulosti byly totiž nejčastější příčinou úmrtí nemoci oběhové soustavy. Díky pokroku v medicíně a změnám životního stylu se však situace zlepšila. Podle údajů z roku 2018 se délka prodloužila na 76,1 roku pro muže a 81,9 roku pro ženy.

Zlom však přišel v roce 2020, kdy poklesla naděje dožití u mužů o jeden rok a u žen o 0,7 roku. "Na snížení průměrné délky života se nejvíce podílela úmrtnost lidí starších 75 let, u mužů i mladších," uvedli odborníci.

[chooze:article;value:487398]

Třetí nejhorší v Evropě

"Mezi indikacemi, které byly v roce 2020 příčinou úmrtí s náhle rostoucím trendem, je ischemická choroba srdeční, srdeční selhání a hypertenze, a dokonce jsme se ocitli na nelichotivém třetím místě ve výskytu kardiovaskulárních onemocnění podle metodiky zemí sdružených v Evropské kardiologické společnosti," sdělil lékař Michal Vrablík.

Podle expertů umírá v Česku na choroby srdce a cév asi 43 % mužů a více než 55 % žen. V roce 2020 navíc rostl počet úmrtí v důsledku cévních nemocí u obou pohlaví.

Příliš marodíme

Až čtvrtinu svého života tráví Češi v nemocnicích, což je výrazně déle než v ostatních evropských státech. "Ženy tráví v průměru 20 let, muži 15 let v nemoci. Doba prožitá ve zdraví by u žen činila asi 59 let a u mužů jen 57 let. V mužské populaci jsme v tomto trendu dokonce druzí nejhorší v Evropě," nastínili experti.

Ze statistiky Evropské kardiologické společnosti vyplývá, že se Češi málo hýbou. Ve velkém však pijí alkohol a nemění se ani zastoupení kuřáků.

[chooze:article;value:485583]

Vysoký tlak a cholesterol

"Nejčastější příčinou komplikací při onemocnění srdce a cév je vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak. Více než 80 % dospělé populace má vyšší než optimální koncentrace cholesterolu. Navíc je statisticky dokázáno, že až 85 % pacientů s vysokým krevním tlakem má také vysokou hladinu cholesterolu," doplnil Vrablík.

Stačí přitom jen změnit své návyky a začít žít zdravě. "Vedle toho mohou lékaři předepsat moderní léky upravující krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tato kombinace existuje dokonce v jedné tabletce, takže pacient může své léky užívat s komfortem," uzavřel Vrablík.

V jihlavské nemocnici dokážou operovat na dálku. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.