Nebezpečí pro těhotné ženy. Covid může vážně poškodit placentu i dítě

Vědci z Lékařské univerzity ve Vídni (MedUni Vienna) zkoumali vliv koronaviru na nenarozené děti. Pomocí magnetické rezonance, kterou podstoupilo 76 těhotných žen, se ukázalo, že různé varianty koronaviru vedou k různým stupňům poškození placenty a plodu.

Vědci provedli test na 38 ženách, které během těhotenství prodělaly onemocnění covid-19, a na 38 ženách, které byly zdravé. U žen z první skupiny vědci zjistili častější výskyt abnormalit. Jednalo se zejména o poškození cév na placentě, ale i na mozku a dalších orgánech dítěte.

[chooze:article;value:484771]

Rozdíly však byly i v tom, jakou variantou koronaviru se žena nakazila. "Infekce varianty preomikronu, jako je delta, vedly k výrazně většímu poškození ve formě cévních událostí, jako jsou krevní sraženiny nebo krvácení, než u subvariant omikronu, které v současné době kolují populací," řekl hlavní autor studie Patric Kienast.

Ačkoliv u právě převládající varianty omikron má být riziko poškození placenty a plodu méně časté i méně závažné, vědci přesto doporučují provádět vyšetření placenty těhotných žen s pozitivním testem na koronavirus.

Podle výsledků navíc u žen, které nebyly očkované, docházelo k poškození častěji než u těch, které se sice nakazily, ale byly očkované. Samotné nakažení koronavirem v průběhu těhotenství neznamená, že se nakazí i nenarozené dítě. Placenta totiž dítě před nákazou chrání, a plod se proto nakazí pouze ve 3 % případů. 

[chooze:article;value:483072]

​To potvrzuje i studie australských vědců z univerzity v Queenslandu. Ti zároveň upozorňují, že se zatím nepodařilo prokázat, zda se pozitivně testované děti nakazily během těhotenství, nebo až při porodu.

Vědci však varují, že poškození placenty může mít negativní dopad na dítě. Jedná se zejména o zpomalení růstu nebo krvácení do mozku.

"To je důvod, proč by placenty těhotných žen, které byly infikovány SARS-CoV-2, měly být vyšetřeny co nejdříve po pozitivním testování pomocí prenatálních zobrazovacích technik," doporučuje Daniela Prayerová z oddělení biomedicínského zobrazování a obrazem řízené terapie Lékařské univerzity ve Vídni. 

V Izraeli se nakazila mladá těhotná žena Fluronou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.