Ve Vysokých Tatrách na Slovensku se utrhla lavina. Zemřeli dva horolezci

Pád laviny mezi prvním a druhým Grószovým ledopádem ohlásil v neděli ve večerních hodinách polský horolezec. "Ohlašovatel nebyl kriticky zasypaný, ale neměl žádné zprávy o svých dvou spolulezcích," informovala na facebooku horská záchranná služba.

Na místo se okamžitě vydali záchranáři a začali oblast prohledávat. Pomocí lavinového vyhledávače se jim podařilo lokalizovat oba nezvěstné horolezce. Z laviny je poté vyhrabali, byli však mrtví.

[chooze:article;value:487077]

Následně pomohli také třetímu muži a sestoupili s ním do Starého Smokovce. "Těla nebohých horolezců jsme rovněž transportovali a odevzdali příslušníkům policie a lékaři," dodali záchranáři.

Pád lavin hrozí také v Krkonoších. Platí tam druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech se totiž nachází zhruba 40 až 80 centimetrů sněhu. "Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu," informovala na webu Horská služba ČR.

Podle meteorologů navíc v následujících dnech může na horách napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. Ve vyšších polohách se mohou tvořit také sněhové jazyky a závěje. Více informací se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Vydatné sněžení způsobuje problémy po celém světě. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.