PŘEDPOVĚĎ: Vítr, sníh, mráz. Česko čeká pravé zimní počasí

Dynamika počasí nejbližších dnů bude velká – přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Větrno bude hned v pondělí – nárazy větru budou s výjimkou východu území dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách kolem 110 km/h.

Velký tlakový gradient nad Evropou způsobí tlaková níže, kterou Němci pojmenovali jako Nicolas. Ale s větrným počasím musíme počítat až do pátku – na horách se nárazy větru budou zastavovat na rychlosti až kolem 90 km/h a i v nižších polohách se budou nárazy větru přechodně pohybovat až na 70 km/h.

V pondělí bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, během odpoledne na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách místy trvalé a vydatné sněžení. Noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle až -8 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. Pocitové teploty se ale budou pohybovat jen mezi -7 až 0 °C.

[chooze:article;value:486459]

​Mnoho slunečních paprsků si neužijeme

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách opět sněžení trvalejší. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších a středních polohách déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Na víkendovém počasí se zatím jednotlivé výstupy modelů neshodují – zatímco některé se přiklání k podobnému počasí jako na konci týdne, tedy odpolední teploty až na 5 °C a v nižších polohách déšť, jiné čekají mírné ochlazení a sněžení i v nížinách.

[chooze:article;value:487077]

​Když se řekne pocitová teplota

Termoregulační systém každého z nás se s vnější teplotou vyrovnává jinak úspěšně. Přesto lze vliv ostatních meteorologických prvků na vnímání teploty určitým způsobem vyjádřit prostřednictvím takzvané "pocitové teploty". Tu dokáže výrazně snížit vítr. Odborně se tomu říká "wind chill". Se zvyšující se rychlostí větru rostou i tepelné ztráty pokožky, takže vzduch nám připadá "pocitově" chladnější. Příkladem může být nepříjemné prochladnutí při lyžování za –2°C a silného větru, a naopak skvělé lyžování při –10 °C. S efektem "wind chill" se ale můžete setkat za horkých dnů na pláži u moře, kdy bríza (místní vítr vyrovnávající rozdíly teploty mezi mořem a pevninou) snižuje pocit účinku slunečních paprsků na organismus a člověk se velmi snadno spálí.

Podmínky na horách nahrávají lyžařům a rozjíždí se stále víc vleků. Podívejte se na páteční reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.