Snad se mýlím, ale připravme se na válku s Čínou, napsal vojákům americký generál

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem se v posledních měsících mírně snížilo poté, co Čína v okolí ostrova prováděla masivní cvičení. Situace by se ale podle amerického generála Michaela Minihana měla znovu vyostřit. Spojené státy by se dokonce měly dostat do války s nejlidnatějším státem světa.

Generál, který za svou službu v armádě získal řadu ocenění, rozeslal svým podřízeným memorandum, kde konflikt s Čínou předpovídá. Mělo by k němu dojít v roce 2025. "Snad se mýlím. Můj instinkt mi říká, že budeme bojovat v roce 2025," uvedl Minihan v memorandu, které získala stanice NBC News.

Důvodem k útoku budou podle Minihana prezidentské volby v USA a na Tchaj-wanu. Ty tchajwanské prý vyprovokují Čínu k útoku a Spojené státy budou dost rozptýlené na to, aby svého spojence bránily, tvrdí Minihan podle webu The Washington Post.

[chooze:article;value:486364]

Apeloval i na vojáky, kteří by se měli na konflikt začít připravovat. "Pokud jste ve svém přístupu k výcviku pohodlní, pak dostatečně neriskujte," uvedl. Důraz kladl i na trénink střelby. Nakázal jim, aby v únoru vystříleli zásobník na sedm metrů vzdálený cíl a pracovali hlavně na tom, aby byly střely smrtelné.

Pravost dokumentu potvrdila mluvčí amerického letectva Hope Croninová. Generálův vzkaz podle ní navazuje na snahy letectva. Těmi bylo připravit vojáky na případný konflikt, kdyby odstrašování nepřítele nefungovalo. 

Mike Minihan slouží v americkém letectvu od roku 1989. Od října předloňského roku je čtyřhvězdičkovým generálem a velícím důstojníkem Velitelství vzdušné mobility, které má v americkém letectvu na starosti přepravu.

Čína v srpnu zahájila vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.