Na volby se chystá i ochranka. Nového prezidenta chrání od vyhlášení výsledků

Oba kandidáti na prezidenta jsou na osobní strážce zvyklí. Generála Pavla hlídali například, když byl šéfem vojenského výboru NATO. Andreje Babiše střežili čeští policisté ve funkci premiéra, teď si coby poslanec a kandidát na prezidenta platí soukromou ochranku. To se může ale brzy změnit.

Ochranka je ale připravená už teď. "Kdyby došlo k nějakému nebezpečí kandidáta a mohl být ohrožen život, zdraví nebo tam byly nějaké výhružky a podobně, jako policie jsme připraveni do toho vstoupit," uvedl ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martin Baláž.

Nejnáročnější období přichází pro tento útvar právě mezi vyhlášením výsledku druhého kola a inaugurací. V ten moment totiž musí hlídat v podstatě dva prezidenty – Miloše Zemana a jeho nástupce.

[chooze:article;value:486670]

​"Nabídneme mu ochranu, v případě, že to nepřijme, tak náš útvar dnem zvolení, kdy složí prezidentský slib, nastupuje jako útvar ochrany prezidenta," dodal Baláž.

V minulosti musela ochranka zasahovat během funkčního období třeba Václava Klause nebo Miloše Zemana. Tomu, byť v menším počtu, zůstane ochranka i po jeho konci ve funkci. Dokonce si může mezi silnými muži vybrat.

"Samozřejmě má kolem sebe prezident lidi, které by chtěl mít i do budoucna, takže se mu budeme snažit vyjít vstříc, bude tam mezi námi ještě rozmluva, koho by chtěl a koho ne," vysvětlil Baláž. Útvar pro ochranu prezidenta zajišťuje bezpečnost všech prezidentů republiky, tedy i těch bývalých.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.