Zuřivá reakce na tanky pro Ukrajinu. Rusko vyhrožuje, že srovná Berlín se zemí

Pokud se Berlín rozhodne darovat Ukrajině své tanky Leopard, Rusko bude muset Německu odpovědět odpovídajícím způsobem, prohlásil podle prokremelského zpravodajského webu pravda.ru politolog a vysoký představitel ruského ministerstva obrany Jevgenij Satanovskij.

Zdůraznil, že se bude opakovat historie, kdy "německé tanky budou opět projíždět Ukrajinou, aby napadly ruské vojáky". Moskva by podle něj rozhodně neměla vyčkávat.

[chooze:article;value:486310]

​"Moje reakce je prostá. Sovětský svaz v roce 1941 bombardoval Berlín. Pro mě je to signál, že Říšský sněm, respektive Bundestag, by zkrátka neměl zůstat na svém místě. Místo něj tam bude plochá, mírně radioaktivní, roztavená země," prohlásil. Dal tak jasně najevo, že Rusko by mělo použít proti Německu atomové zbraně.

A není jediný, kdo k tomu vyzývá. Rusko by mělo na Německo zaútočit i podle televizního moderátora Vladimira Solovjova, který ve svém pořadu na kanálu Rossija-1 prohlásil, proč má Moskva jaderné zbraně, když je nemůže použít. "Je na čase vyslat jasný a rozhodující signál, že nyní považujeme Německo za přímého účastníka konfliktu a oživit tak vzpomínky na druhou světovou válku," myslí si.

https://twitter.com/francis_scarr/status/1618010872995270657?s=20&t=XIWpLBPJZs9u7yL_hXaMDQ

Okupace Německa

Ruský prezident Vladimir Putin se k tak ostrým výrokům neuchýlil, i on se však nepřímo vyjádřil k rozhodnutí poskytnout Ukrajině tanky Leopard. Berlín je podle něj fakticky stále okupován Spojenými státy.

[chooze:article;value:486576]

​"Po druhé světové válce bylo Německo rozděleno. Sovětský svaz formálně ukončil okupaci, Spojené státy ale tak neučinily. Sami němečtí politici říkají, že od války Německo nikdy nebylo suverénním státem v pravém slova smyslu," citovala agentura TASS slova ruského prezidenta.

Nejen tanky Leopard

Kromě německých Leopardů by Ukrajina mohla dostat také americké tanky M1 Abrams. "Pokud se Spojené státy rozhodnou dodat tanky, nebude možné takový krok ospravedlnit argumenty o 'obranných' zbraních. Jednalo by se o další nehoráznou provokaci Ruské federace. Nikdo by si neměl dělat iluze o tom, kdo je v konfliktu skutečným agresorem," zveřejnila ruská ambasáda v USA na telegramu vyjádření velvyslance Anatolije Antonova.

Rusko zintenzivnilo palbu poté, co se západní země rozhodly zaslat Ukrajině moderní tanky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.