Ukrajinou to neskončí. Rusko bude hrozbou zřejmě ještě mnoho let po válce

"Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil plány na zásadní změny ve struktuře ozbrojených sil, které mají být provedeny v letech 2023 a 2026. Zahrnuje to navýšení počtu vojáků na 1,5 milionu, což je 11% nárůst oproti dříve deklarovanému navýšení na 1,35 milionu," uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném příspěvku o situaci na Ukrajině.

Šojguovy plány podle něj naznačují, že zvýšená vojenská hrozba ze strany Ruska bude trvat ještě mnoho let po skončení současné války na Ukrajině. "Rusko však bude mít s velkou pravděpodobností potíže s personálním obsazením a vybavením plánovaného rozšíření armády," konstatovalo britské ministerstvo.

[chooze:article;value:485409]

​O navýšení ruských vojáků na 1,5 milionu hovořil Šojgu na schůzce se svými náměstky a nejvyššími představiteli armády minulý týden v úterý, informovala agentura RIA Novosti. Ministr obrany rovněž oznámil obnovení moskevského a leningradského vojenského okruhu.

"Jedná se o částečný návrat k organizaci sil v západním Rusku ze sovětské éry," poznamenal britský resort obrany. Nový armádní sbor se Rusko chystá zřídit v Karélii –⁠ regionu na hranicích s Finskem. Finský vojenský expert Petri Mäkelä týdeníku Newsweek řekl, že Šojguovo prohlášení zatím ve Finsku nevyvolalo žádné intenzivní bezpečnostní diskuze.

Německo oznámilo, že už nebude blokovat dodávku tanků Leopard na Ukrajinu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.