Nominace na Oscary jsou venku. Bojovat o ně budou i čtyři Češi

Americká Akademie filmového umění a věd zveřejnila nominace na tzv. Oscary. Nejvíce nominací si vysloužilo sci-fi Všechno, všude, najednou, které bude bojovat o sošky dohromady v 11 kategoriích. Po devíti nominacích získaly adaptace válečného románu Na západní frontě klid a černá historická komedie Víly z Inisherinu s Colinem Farrellem v hlavní roli.

O asi nejcennější sošku za nejlepší film se pak spolu se "Západní frontou" a " Vílami" poperou komerčně úspěšné snímky Avatar: The Way of Water, Top Gun: Maverick a Elvis. Dále byly v této kategorii nominovány také filmy Tár, Trojúhelník smutku, Women Talking a částečně autobiografický film Stevena Spielberga Fabelmanovi. Slavný režisér zabojuje také o sošku za nejlepší režii.

[chooze:article;value:485353]

Mezi nominovanými jsou také čtyři Češi, kteří se podíleli na snímku Na západní frontě klid. Jsou jimi maskérka Linda Eisenhamerová, která už dříve pracovala například na filmech Anthropoid, Spider-Man: Daleko od domova nebo Iluzionista, zvukař Viktor Prášil, jehož práci jste mohli slyšet například ve snímcích Havel, Zlatý podraz, Ženy v běhu nebo Žižka, a trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar, kteří pracovali třeba na Teroristce a Nabarveném ptáčeti.

Tradiční ceremoniál, při kterém Akademie vyhlásí nejúspěšnější snímky a filmaře, je na programu 12. března.

[chooze:gallery;value:30100]

Filmového Elvise varoval i Leonardo DiCaprio: Kdo v roli zpěváka nezazpíval ani tón a kdo vyčerpáním zkolaboval?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.