Nejtužší mrazy má Evropa teprve před sebou. Blíží se úder polárního víru

Stratosféra, druhá nejbližší vrstva atmosféry, se začíná oteplovat a vyvolává kolaps polárního víru. A podle odborného portálu Severe Weather to znamená jediné: doopravdy tuhá, mrazivá zima je teprve před námi.

Kritický má být především únor, vliv rozpadu nechvalně proslulého jevu ale bude pozorovatelný až do poloviny března.

"Silný polární vír se obvykle pojí se silnou polární cirkulací. Ta uzamkne chladnější vzduch do polárního kruhu a vytvoří mírnější podmínky na většině území Spojených států amerických a Evropy. Naproti tomu slabý polární vír vytváří slabý tryskový proud. V důsledku toho hůře zadržuje studený vzduch, který pak uniká z polárních oblastí do USA a evropských zemí," vysvětlili meteorologové.

[chooze:article;value:485106]

Na konkrétní teplotní předpověď pro nadcházející týdny je ještě příliš brzy. Podle odborníků se ale rtutě teploměrů budou držet hluboko pod nulou.

"Polární vír je momentálně protáhlý a je stlačen mezi dvěma vysokotlakými oblastmi. Jsou nad severním Pacifikem a západním Severním ledovým oceánem. Studené jádro víru se stále rozšiřuje, ale podle předpovědí se začátkem tohoto týdne ve stratosféře nad Sibiří objeví oblast oteplování," dodali experti.

S mrazem se Česko bude potýkat i v nadcházejících dnech. V noci se teploty až do středy propadnou vždy na -5 stupňů Celsia, ve čtvrtek -4 stupně a v pátek i o víkendu až na -7 stupňů. Přes den se budou pohybovat mezi -2 a 2 stupni.

Počasí v Česku komplikovalo dopravu. V Praze zemřel jeden člověk (21. 1. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.