Domovy důchodců zdražují. Penzistům musí pomáhat jejich rodiny

Paní Baudyšová žije v domově pro seniory v Hradci Králové zhruba dva roky. Její důchod jí ale na úhradu pobytu a stravy nestačí. Zbýt jí totiž musí ze zákona 15 procent z důchodu. "Když něco potřebuju, tak mi dcera vypomůže. Musím zaťukat, zatím to jde, ale jsem ráda, že jí mám, to je k nezaplacení," řekla paní Baudyšová.

A není jediná, které důchod nestačí. "Je to 15 tisíc a něco. Z toho 15 procent by mi mělo zůstat, jenže to mi nezůstane, ale mám syna, který to platí. Úplně všechno vyřizuje, já nedělám nic, tak jsem ráda," řekla paní Olga.

[chooze:article;value:485871]

Pokud nemůže pomoci rodina, senioři na ulici nezůstanou. "Žádáme o dávky v hmotné nouzi, o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Pomáhá s tím sociální pracovnice a s tím se pak hradí ten rozdíl," sdělila vedoucí sociálního úseku Domova pro seniory Centrin CZ Pavlína Vohánková.

Vyšší limit pro domovy schválený ministerstvem je reakcí na zdražování energií, ale i potravin nebo zvyšování mezd. Zvýšení úhrad pomohlo v domově pro seniory v Hradci Králové třeba k tomu, že mohli do jídelníčku vrátit některé dražší suroviny. Před zdražením je totiž museli vyměnit za levnější.

"Muselo dojít třeba k tomu, že jsme vynechali v některých dnech tříchodové menu. Servírovali jsme víc kuřecího masa a vepřového než třeba dražšího hovězího," prozradila ředitelka Domova U Biřičky Daniela Lůsková.

[chooze:article;value:484084]

Ceny za celodenní stravování se od nového roku můžou zvýšit o 30 korun na den, stejné zdražení je možné i u ubytování. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb by se měly úhrady zvyšovat pravidelně. "Z našeho pohledu by měla být úhradová vyhláška zvedána vždycky, když dojde k posunu v důchodech," uvažuje Lůsková.

"Po 10. únoru budeme vědět, zdali a v jaké výši nás bude čekat mimořádná valorizace důchodů a zda to bude už červen 2023," slíbil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). I přes zdražení je stále v domovech pro seniory nedostatek míst. V některých zařízeních čekají na lůžko desítky zájemců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.