V lese u Bratislavy se objevil vzácný úkaz. Ze stromů rostly ledové vlasy

V lese u Bratislavy byl krátce k vidění vzácný meteorologický jev. Poblíž městské části Krasňany našel lesník v lesním podrostu takzvanou ledovou vatu či ledové vlasy. Jedná se o velmi specifický úkaz, při kterém se voda zmrzne v jemných shlucích, které připomínají vlasy.

Ledová vata je velmi vzácným úkazem, jak uvádí Mestské lesy v Bratislavě, které na přítomnost jevu v těsném sousedství hlavního města upozornily. Obvykle se totiž objevují nanejvýš na několik hodin.

[chooze:article;value:481569]

Ke vzniku ledové vaty je zapotřebí řady faktorů, bez nichž nemá vata šanci na utvoření. Jde především o vlhkou zimu a velmi rychlé snížení teplot až pod nulu. Hlavní faktor ale není meteorologický, nýbrž mykologický.

Nejdůležitější věcí pro zrození ledové vaty je totiž specifický druh houby, na které studený úkaz roste. Jde o houbu jménem černorosol rozlitý. Ten roste v podobě načernalých skvrn na mrtvém dřevě. Jak přesně tato houba ovlivňuje vznik ledové vaty, mykologové zatím nevědí. Spekuluje se však, že houba vylučuje látky, které vodu při zamrzání tvarují do podoby vlasů.

Za ledovými vlasy však lidé nemusí cestovat až na Slovensko. Černorosol se vyskytuje i v českých lesích. Za příhodného počasí jej tak mohou na procházce spatřit i čeští výletníci.

Na fotografie ledové vaty se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:30072]

V Česku se objevují nevšední přírodní úkazy. Například na Žďársku se zničehonic zbarvil rybník do ruda (6/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.