Správně seřízené lyže i pojištění. Na co nezapomenout před lyžovačkou v cizině

Drobná nepozornost na sjezdovce může skončit i fatálně. V ten okamžik pomůže pojištění i další doklady. "Pokud ale dojde v zahraničí k nějaké srážce a vstoupí do toho policie anebo právníci, může se stát, že právník té protistrany bude vyžadovat potvrzení o tom, že ten člověk měl správně servisované lyže. Pokud by člověk takový doklad nedoložil, tak by se mohlo stát, že kvůli tomu by mohl být uznán viníkem nehody. A pak by za ním šly náklady za léčení," řekl mluvčí Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

"Základem pro bezpečné lyžování je před každou sezonou si nechat zkontrolovat v odborném servisu na odborných strojích vázání. Certifikát platí jeden rok, tedy jednu lyžařskou sezonu," sdělil Petr Veith z lyžařského servisu Prague Sport Montana.

Podle průzkumu pojišťoven si nechává lyžařské vybavení odborně seřídit jen polovina Čechů. Lidé často spoléhají na cestovní pojištění k platební nebo kreditní kartě. Na lyžování se pojistné krytí ale nemusí vztahovat. Odborníci doporučují připojistit se. "Například v Itálii je ze zákona vyžadované. Pokud by došlo k nějakému střetu, je mít dobré pojištění odpovědnosti," radí mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

[chooze:article;value:485784]

"Zdokumentujeme místo činu. Fotografiemi, videozáznamem, zajistíme si svědectví, zjistíme si totožnost účastníků, případně si vyžádáme další zprávy od horské služby," popsal vyšetřování advokát Miroslav Tichý.

"Když člověk vyráží na hory do zahraničí, tak by si měl pohlídat, aby v pojistce měl to hlavní, což jsou léčebné výlohy. Ty pomohou, když má člověk jakýkoliv zdravotní problém," poradil Divoký.

I když se lyžování a snowboarding provozují jen několik týdnů v roce, jde o vůbec nejrizikovější sporty z hlediska závažnosti zranění. "U lyžování je každé třetí zranění vážné, u snowboardingu je to dokonce každé druhé," varoval Divoký.

Seřídit vázání a vystavit certifikát trvá v dobře vybaveném servisu zhruba čtvrthodinu. Většinou to dokážou zvládnout do druhého dne. V sezoně ale můžete čekat i déle.

Certifikát o seřízeném vázání začínají na lyžařských kurzech vyžadovat i školy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.