Mé ženě přišla obálka s ostrým nábojem, oznámil Babiš. Má rodina má strach, řekl

"Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta, které nepatří do svobodné společnosti," řekl Andrej Babiš na odpolední tiskové konferenci v sobotu. Uvedl, že o všem informoval policii, a poděkoval jí za rychlou reakci.

"Dnes v ranních hodinách, v 8:20, jsme přijali hlášení od pana Babiše, že mu přišel výhrůžný dopis, který přišel ve čtvrtek. Případem se intenzivně zabýváme, ze strategických důvodů však nebudeme sdělovat žádné konkrétní postupy," sdělila v sobotu odpoledne pro TN.cz policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

[chooze:article;value:485497]

"Vnímám to jako výhrůžku mé rodině, tomu nejcennějšímu, co na světě mám. Moje rodina má strach o život. Je hrozné, co se v naší zemi v posledních měsících děje. Jak se atmosféra na sociálních sítích i na ulicích vyostřuje a radikalizuje," řekl dále Babiš.

"Vzpomněl jsem si na loňský srpen, kdy naše mítinky narušovali odpůrci a často i členové některé ze stran pětikoalice. Včera mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika. Na vlastní kůži si v Jablonci zažila, jak nás dav urážel a málem umačkal. V Benešově chtěli dokonce zastavit naše auto a vrhali se nám na kapotu. Včera v Děčíně jsme nemohli normálně komunikovat s našimi podporovateli, protože místní ODS přes twitter svolávala své příznivce a rozdávala jim píšťalky, aby narušovali náš mítink," pokračoval Babiš.

Nakonec apeloval na vládu: "Chci požádat předsedy stran pětikoalice a jejich prezidentského kandidáta, aby vyzvali své příznivce a voliče, aby nenapadali občany, kteří vyjadřují jiný názor. Zároveň děkuji svým podporovatelům, kteří se chovají slušně, aby se tak chovali i nadále. Prosím, chovejme se k sobě slušně a s úctou, nevyhrožujme si, nebuďme agresivní. Volby mají být svátek demokracie, už jen pár dní a voliči rozhodnou." Na celé vyjádření Andreje Babiše se můžete podívat ve videu pod titulkem článku.

Nevyhrožujme si a nebuďme agresivní, volá Babiš. Tak změňte styl kampaně, reaguje Pavel

Na Babišova slova o výhružné zásilce reagovali jak jeho protikandidát Petr Pavel, tak ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan a premiér a šéf ODS Petr Fiala. Ti na jednu stranu odsoudili násilí a výhružky, nicméně poukázali na kampaň plnou dezinformací a strašení, kterou podle Pavla a Rakušana vede Babiš.

"Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky Andreji Babišovi a jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampaní, kterou Andrej Babiš vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň," reagoval na sociálních sítích Petr Pavel.

"Odsuzuji jakoukoliv agresi. A jako ministr vnitra garantuji, že policie se výhrůžkou manželce pana Babiše bude zabývat stejně vážně jako výhrůžkou komukoliv jinému v naší zemi. Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Babiš pro to může hodně udělat. Třeba tím, že změní styl své kampaně," napsal předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Celý tweet Víta Rakušana, kde zmiňuje i útoky na svou rodinu, si můžete přečíst zde:

https://twitter.com/Vit_Rakusan/status/1616777473034784774

Vyjádření vydal i premiér a předseda ODS Petr Fiala: "Je potřeba jednoznačně odsoudit jakékoliv násilí, ať už přímé, či ve formě výhrůžek. Takové věci nemají v ČR místo. Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí."

Celé vyjádření Petra Fialy najdete zde:

https://twitter.com/P_Fiala/status/1616783837719150594

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.